ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą w niższej temperaturze. Zaleca się użycie wody w temperaturze 70-80°C, a w przypadku herbat japońskich nawet 60-70°C. Najdelikatniejsze herbaty takie jak gyokuro parzy się nawet wodą o temperaturze 50°C. Co się jednak stanie, gdy zalejemy herbatę zieloną wrzątkiem? Czy można złamać tę zasadę?

Parametry parzenia takie jak temperatura, czas parzenia oraz ilość suszu są ze sobą powiązane. Użycie cieplejszej wody wymaga skrócenia czasu, a w przypadku cold brew – parzenie może trwać nawet kilka godzin.

Czy więc możemy zalać zieloną herbatę wrzątkiem i po prostu parzyć ją bardzo krótko? Częściowo tak. Zalecenia dotyczące temperatury mają podstawy chemiczne – różne substancje zawarte w liściach rozpuszczają się w różnym tempie. Na przykład garbniki uwalniają się później niż kofeina.

Herbata zielona japońska Japan Sencha Fukujyu 50g

Zalecane parametry to kompromis: gwarantują pełnię smaku, równowagę kofeiny, garbników i aromatów. Zbyt gorąca woda lub zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata stanie się gorzka przez nadmiar polifenoli. Z kolei zbyt krótkie parzenie da efekt wodnisty i mało aromatyczny.

Jak zrobić zimną herbatę w 30 sekund?

Nie jest to sposób na najlepszą herbatę świata, ale działa. Możemy w kilka chwil przygotować orzeźwiający napój idealny na upały.

Zalewamy podwójną porcję zielonej herbaty wrzątkiem, ale nie parzymy jej – robimy przelew przez druciane sitko bezpośrednio na szklankę pełną lodu. Nie używamy filtrów do kawy – przesączają za wolno. Sitko działa błyskawicznie. Fusy możemy zostawić na kolejne zalanie.

To nie jest metoda degustacyjna, ale praktyczne rozwiązanie. Wrzątek i zwiększona ilość liści przyspieszają ekstrakcję, a lód rozcieńcza intensywny napar. Efekt? Lekki, chłodny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie szybciej niż klasyczna herbata – idealny na lato.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę

Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.