Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą w niższej temperaturze. Zaleca się użycie wody w temperaturze 70-80°C, a w przypadku herbat japońskich nawet 60-70°C. Najdelikatniejsze herbaty takie jak gyokuro parzy się nawet wodą o temperaturze 50°C. Co się jednak stanie, gdy zalejemy herbatę zieloną wrzątkiem? Czy można złamać tę zasadę?
Parametry parzenia takie jak temperatura, czas parzenia oraz ilość suszu są ze sobą powiązane. Użycie cieplejszej wody wymaga skrócenia czasu, a w przypadku cold brew – parzenie może trwać nawet kilka godzin.
Czy więc możemy zalać zieloną herbatę wrzątkiem i po prostu parzyć ją bardzo krótko? Częściowo tak. Zalecenia dotyczące temperatury mają podstawy chemiczne – różne substancje zawarte w liściach rozpuszczają się w różnym tempie. Na przykład garbniki uwalniają się później niż kofeina.
Zalecane parametry to kompromis: gwarantują pełnię smaku, równowagę kofeiny, garbników i aromatów. Zbyt gorąca woda lub zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata stanie się gorzka przez nadmiar polifenoli. Z kolei zbyt krótkie parzenie da efekt wodnisty i mało aromatyczny.
Jak zrobić zimną herbatę w 30 sekund?
Nie jest to sposób na najlepszą herbatę świata, ale działa. Możemy w kilka chwil przygotować orzeźwiający napój idealny na upały.
Zalewamy podwójną porcję zielonej herbaty wrzątkiem, ale nie parzymy jej – robimy przelew przez druciane sitko bezpośrednio na szklankę pełną lodu. Nie używamy filtrów do kawy – przesączają za wolno. Sitko działa błyskawicznie. Fusy możemy zostawić na kolejne zalanie.
To nie jest metoda degustacyjna, ale praktyczne rozwiązanie. Wrzątek i zwiększona ilość liści przyspieszają ekstrakcję, a lód rozcieńcza intensywny napar. Efekt? Lekki, chłodny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie szybciej niż klasyczna herbata – idealny na lato.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka
Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]
gru
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Herbaciarnia Czarka Kraków
Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]
Herbata zielona Shincha
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]
sie
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kwi
Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020
Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]
lut
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]
sty