ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą w niższej temperaturze. Zaleca się użycie wody w temperaturze 70-80°C, a w przypadku herbat japońskich nawet 60-70°C. Najdelikatniejsze herbaty takie jak gyokuro parzy się nawet wodą o temperaturze 50°C. Co się jednak stanie, gdy zalejemy herbatę zieloną wrzątkiem? Czy można złamać tę zasadę?

Parametry parzenia takie jak temperatura, czas parzenia oraz ilość suszu są ze sobą powiązane. Użycie cieplejszej wody wymaga skrócenia czasu, a w przypadku cold brew – parzenie może trwać nawet kilka godzin.

Czy więc możemy zalać zieloną herbatę wrzątkiem i po prostu parzyć ją bardzo krótko? Częściowo tak. Zalecenia dotyczące temperatury mają podstawy chemiczne – różne substancje zawarte w liściach rozpuszczają się w różnym tempie. Na przykład garbniki uwalniają się później niż kofeina.

Herbata zielona japońska Japan Sencha Fukujyu 50g

Zalecane parametry to kompromis: gwarantują pełnię smaku, równowagę kofeiny, garbników i aromatów. Zbyt gorąca woda lub zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata stanie się gorzka przez nadmiar polifenoli. Z kolei zbyt krótkie parzenie da efekt wodnisty i mało aromatyczny.

Jak zrobić zimną herbatę w 30 sekund?

Nie jest to sposób na najlepszą herbatę świata, ale działa. Możemy w kilka chwil przygotować orzeźwiający napój idealny na upały.

Zalewamy podwójną porcję zielonej herbaty wrzątkiem, ale nie parzymy jej – robimy przelew przez druciane sitko bezpośrednio na szklankę pełną lodu. Nie używamy filtrów do kawy – przesączają za wolno. Sitko działa błyskawicznie. Fusy możemy zostawić na kolejne zalanie.

To nie jest metoda degustacyjna, ale praktyczne rozwiązanie. Wrzątek i zwiększona ilość liści przyspieszają ekstrakcję, a lód rozcieńcza intensywny napar. Efekt? Lekki, chłodny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie szybciej niż klasyczna herbata – idealny na lato.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Trendy w herbacie 2019

Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]

Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku

Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota

Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]

Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.