Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą w niższej temperaturze. Zaleca się użycie wody w temperaturze 70-80°C, a w przypadku herbat japońskich nawet 60-70°C. Najdelikatniejsze herbaty takie jak gyokuro parzy się nawet wodą o temperaturze 50°C. Co się jednak stanie, gdy zalejemy herbatę zieloną wrzątkiem? Czy można złamać tę zasadę?
Parametry parzenia takie jak temperatura, czas parzenia oraz ilość suszu są ze sobą powiązane. Użycie cieplejszej wody wymaga skrócenia czasu, a w przypadku cold brew – parzenie może trwać nawet kilka godzin.
Czy więc możemy zalać zieloną herbatę wrzątkiem i po prostu parzyć ją bardzo krótko? Częściowo tak. Zalecenia dotyczące temperatury mają podstawy chemiczne – różne substancje zawarte w liściach rozpuszczają się w różnym tempie. Na przykład garbniki uwalniają się później niż kofeina.
Zalecane parametry to kompromis: gwarantują pełnię smaku, równowagę kofeiny, garbników i aromatów. Zbyt gorąca woda lub zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata stanie się gorzka przez nadmiar polifenoli. Z kolei zbyt krótkie parzenie da efekt wodnisty i mało aromatyczny.
Jak zrobić zimną herbatę w 30 sekund?
Nie jest to sposób na najlepszą herbatę świata, ale działa. Możemy w kilka chwil przygotować orzeźwiający napój idealny na upały.
Zalewamy podwójną porcję zielonej herbaty wrzątkiem, ale nie parzymy jej – robimy przelew przez druciane sitko bezpośrednio na szklankę pełną lodu. Nie używamy filtrów do kawy – przesączają za wolno. Sitko działa błyskawicznie. Fusy możemy zostawić na kolejne zalanie.
To nie jest metoda degustacyjna, ale praktyczne rozwiązanie. Wrzątek i zwiększona ilość liści przyspieszają ekstrakcję, a lód rozcieńcza intensywny napar. Efekt? Lekki, chłodny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie szybciej niż klasyczna herbata – idealny na lato.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru
Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?
W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]
lis
Przepis na Pink Coconut na hibiskusie
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]
lip
Sir Edward Tea Black African test, opinie
W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]
kwi
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna
Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]
sie
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie