ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą w niższej temperaturze. Zaleca się użycie wody w temperaturze 70-80°C, a w przypadku herbat japońskich nawet 60-70°C. Najdelikatniejsze herbaty takie jak gyokuro parzy się nawet wodą o temperaturze 50°C. Co się jednak stanie, gdy zalejemy herbatę zieloną wrzątkiem? Czy można złamać tę zasadę?

Parametry parzenia takie jak temperatura, czas parzenia oraz ilość suszu są ze sobą powiązane. Użycie cieplejszej wody wymaga skrócenia czasu, a w przypadku cold brew – parzenie może trwać nawet kilka godzin.

Czy więc możemy zalać zieloną herbatę wrzątkiem i po prostu parzyć ją bardzo krótko? Częściowo tak. Zalecenia dotyczące temperatury mają podstawy chemiczne – różne substancje zawarte w liściach rozpuszczają się w różnym tempie. Na przykład garbniki uwalniają się później niż kofeina.

Herbata zielona japońska Japan Sencha Fukujyu 50g

Zalecane parametry to kompromis: gwarantują pełnię smaku, równowagę kofeiny, garbników i aromatów. Zbyt gorąca woda lub zbyt długie parzenie może sprawić, że herbata stanie się gorzka przez nadmiar polifenoli. Z kolei zbyt krótkie parzenie da efekt wodnisty i mało aromatyczny.

Jak zrobić zimną herbatę w 30 sekund?

Nie jest to sposób na najlepszą herbatę świata, ale działa. Możemy w kilka chwil przygotować orzeźwiający napój idealny na upały.

Zalewamy podwójną porcję zielonej herbaty wrzątkiem, ale nie parzymy jej – robimy przelew przez druciane sitko bezpośrednio na szklankę pełną lodu. Nie używamy filtrów do kawy – przesączają za wolno. Sitko działa błyskawicznie. Fusy możemy zostawić na kolejne zalanie.

To nie jest metoda degustacyjna, ale praktyczne rozwiązanie. Wrzątek i zwiększona ilość liści przyspieszają ekstrakcję, a lód rozcieńcza intensywny napar. Efekt? Lekki, chłodny, orzeźwiający napój, który ugasi pragnienie szybciej niż klasyczna herbata – idealny na lato.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw

Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]

Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze[...]

Herbata w Wielkiej Brytanii

Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną

Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]

Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei

Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.