Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839, do połowy XX wieku, gdy 102 ogrody produkowały 14 mln kg herbaty rocznie, wiele się zmieniło. Dziś ogrodów jest 88, a produkcja przekracza 18 mln kg rocznie. Darjeeling słynie z wyjątkowych zbiorów herbaty, które wpływają na jej smak i aromat.
Słowo „flush” oznacza młode liście herbaty, które odrastają na krzewie. To właśnie na podstawie tych zbiorów wyróżnia się sezony herbaty Darjeeling: pierwszy flush, second flush, inbetween, monsunowy i jesienny.
Terminy zbiorów herbaty Darjeeling
Sezony zbiorów zależą od pogody. Pierwszy flush odbywa się od lutego do kwietnia, drugi flush – w maju i czerwcu, monsunowy – od lipca do września, a jesienny – w październiku i listopadzie. Pomiędzy pierwszym i drugim zbierany bywa także flush pośredni – inbetween flush.
Pierwszy flush – najbardziej ceniony zbiór
Herbata z pierwszego flushu to prawdziwy rarytas. Liście są delikatne, lekko utlenione, o jasnym naparze i świeżym aromacie. Dzięki długiemu więdnięciu i minimalnej oksydacji przypomina herbatę białą lub zieloną, choć formalnie zaliczana jest do czarnych.

Drugi flush – owocowość i złożoność
Herbata z drugiego flushu to klasyczny Darjeeling – złożony, owocowy, czasem z miodową nutą. Cechą charakterystyczną jest występowanie naturalnych uszkodzeń liści przez owady, co zwiększa aromatyczność naparu. To właśnie w tym zbiorze pojawiają się nuty przypominające słynną Oriental Beauty.

Flush pośredni – inbetween
Zbiór inbetween to ciekawa opcja dla smakoszy – łączy cechy pierwszego i drugiego flushu. Nie ma jednak pełnej owocowości drugiego, ale prezentuje dobrze zbalansowany charakter.

Monsunowy flush – najniższa jakość
Zbiór monsunowy charakteryzuje się niższą jakością. Herbata rośnie szybko, napar jest słabszy, mniej aromatyczny i zwykle przeznaczany do blendów lub prażenia. To najmniej ceniony zbiór w regionie Darjeeling.
Jesienny flush – pełny i dojrzały smak
Jesienne zbiory charakteryzują się głębszym body, dojrzałością smaku i nutami drzewnymi i ziemistymi. Niektóre ogrody słyną właśnie z herbat autumnalnych. Ze względu na pogodę, zbiór nie zawsze dochodzi do skutku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]
wrz
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie
Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?
Kofeina niezależnie od pochodzenia (z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate –[...]
2 Comments
mar
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka
Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]
gru