Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839, do połowy XX wieku, gdy 102 ogrody produkowały 14 mln kg herbaty rocznie, wiele się zmieniło. Dziś ogrodów jest 88, a produkcja przekracza 18 mln kg rocznie. Darjeeling słynie z wyjątkowych zbiorów herbaty, które wpływają na jej smak i aromat.
Słowo „flush” oznacza młode liście herbaty, które odrastają na krzewie. To właśnie na podstawie tych zbiorów wyróżnia się sezony herbaty Darjeeling: pierwszy flush, second flush, inbetween, monsunowy i jesienny.
Terminy zbiorów herbaty Darjeeling
Sezony zbiorów zależą od pogody. Pierwszy flush odbywa się od lutego do kwietnia, drugi flush – w maju i czerwcu, monsunowy – od lipca do września, a jesienny – w październiku i listopadzie. Pomiędzy pierwszym i drugim zbierany bywa także flush pośredni – inbetween flush.
Pierwszy flush – najbardziej ceniony zbiór
Herbata z pierwszego flushu to prawdziwy rarytas. Liście są delikatne, lekko utlenione, o jasnym naparze i świeżym aromacie. Dzięki długiemu więdnięciu i minimalnej oksydacji przypomina herbatę białą lub zieloną, choć formalnie zaliczana jest do czarnych.

Drugi flush – owocowość i złożoność
Herbata z drugiego flushu to klasyczny Darjeeling – złożony, owocowy, czasem z miodową nutą. Cechą charakterystyczną jest występowanie naturalnych uszkodzeń liści przez owady, co zwiększa aromatyczność naparu. To właśnie w tym zbiorze pojawiają się nuty przypominające słynną Oriental Beauty.

Flush pośredni – inbetween
Zbiór inbetween to ciekawa opcja dla smakoszy – łączy cechy pierwszego i drugiego flushu. Nie ma jednak pełnej owocowości drugiego, ale prezentuje dobrze zbalansowany charakter.

Monsunowy flush – najniższa jakość
Zbiór monsunowy charakteryzuje się niższą jakością. Herbata rośnie szybko, napar jest słabszy, mniej aromatyczny i zwykle przeznaczany do blendów lub prażenia. To najmniej ceniony zbiór w regionie Darjeeling.
Jesienny flush – pełny i dojrzały smak
Jesienne zbiory charakteryzują się głębszym body, dojrzałością smaku i nutami drzewnymi i ziemistymi. Niektóre ogrody słyną właśnie z herbat autumnalnych. Ze względu na pogodę, zbiór nie zawsze dochodzi do skutku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?
Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]
mar
Herbata na przeziębienie
Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]
lis
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz
Herbata, herbatka: co jest herbatą a co nią nie jest?
Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy[...]
cze
80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl
Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]
2 Comments
sty
Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2
Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]
sty
Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie
Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]
paź
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie