Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839, do połowy XX wieku, gdy 102 ogrody produkowały 14 mln kg herbaty rocznie, wiele się zmieniło. Dziś ogrodów jest 88, a produkcja przekracza 18 mln kg rocznie. Darjeeling słynie z wyjątkowych zbiorów herbaty, które wpływają na jej smak i aromat.
Słowo „flush” oznacza młode liście herbaty, które odrastają na krzewie. To właśnie na podstawie tych zbiorów wyróżnia się sezony herbaty Darjeeling: pierwszy flush, second flush, inbetween, monsunowy i jesienny.
Terminy zbiorów herbaty Darjeeling
Sezony zbiorów zależą od pogody. Pierwszy flush odbywa się od lutego do kwietnia, drugi flush – w maju i czerwcu, monsunowy – od lipca do września, a jesienny – w październiku i listopadzie. Pomiędzy pierwszym i drugim zbierany bywa także flush pośredni – inbetween flush.
Pierwszy flush – najbardziej ceniony zbiór
Herbata z pierwszego flushu to prawdziwy rarytas. Liście są delikatne, lekko utlenione, o jasnym naparze i świeżym aromacie. Dzięki długiemu więdnięciu i minimalnej oksydacji przypomina herbatę białą lub zieloną, choć formalnie zaliczana jest do czarnych.

Drugi flush – owocowość i złożoność
Herbata z drugiego flushu to klasyczny Darjeeling – złożony, owocowy, czasem z miodową nutą. Cechą charakterystyczną jest występowanie naturalnych uszkodzeń liści przez owady, co zwiększa aromatyczność naparu. To właśnie w tym zbiorze pojawiają się nuty przypominające słynną Oriental Beauty.

Flush pośredni – inbetween
Zbiór inbetween to ciekawa opcja dla smakoszy – łączy cechy pierwszego i drugiego flushu. Nie ma jednak pełnej owocowości drugiego, ale prezentuje dobrze zbalansowany charakter.

Monsunowy flush – najniższa jakość
Zbiór monsunowy charakteryzuje się niższą jakością. Herbata rośnie szybko, napar jest słabszy, mniej aromatyczny i zwykle przeznaczany do blendów lub prażenia. To najmniej ceniony zbiór w regionie Darjeeling.
Jesienny flush – pełny i dojrzały smak
Jesienne zbiory charakteryzują się głębszym body, dojrzałością smaku i nutami drzewnymi i ziemistymi. Niektóre ogrody słyną właśnie z herbat autumnalnych. Ze względu na pogodę, zbiór nie zawsze dochodzi do skutku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha
Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]
sie
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar
Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie
„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]
sie
Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)
Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]
lip
Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania
Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]
cze