Zbiory herbaty Darjeeling – przewodnik po flushach i ich właściwościach
Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839, do połowy XX wieku, gdy 102 ogrody produkowały 14 mln kg herbaty rocznie, wiele się zmieniło. Dziś ogrodów jest 88, a produkcja przekracza 18 mln kg rocznie. Darjeeling słynie z wyjątkowych zbiorów herbaty, które wpływają na jej smak i aromat.
Słowo „flush” oznacza młode liście herbaty, które odrastają na krzewie. To właśnie na podstawie tych zbiorów wyróżnia się sezony herbaty Darjeeling: pierwszy flush, second flush, inbetween, monsunowy i jesienny.
Terminy zbiorów herbaty Darjeeling
Sezony zbiorów zależą od pogody. Pierwszy flush odbywa się od lutego do kwietnia, drugi flush – w maju i czerwcu, monsunowy – od lipca do września, a jesienny – w październiku i listopadzie. Pomiędzy pierwszym i drugim zbierany bywa także flush pośredni – inbetween flush.
Pierwszy flush – najbardziej ceniony zbiór
Herbata z pierwszego flushu to prawdziwy rarytas. Liście są delikatne, lekko utlenione, o jasnym naparze i świeżym aromacie. Dzięki długiemu więdnięciu i minimalnej oksydacji przypomina herbatę białą lub zieloną, choć formalnie zaliczana jest do czarnych.

Drugi flush – owocowość i złożoność
Herbata z drugiego flushu to klasyczny Darjeeling – złożony, owocowy, czasem z miodową nutą. Cechą charakterystyczną jest występowanie naturalnych uszkodzeń liści przez owady, co zwiększa aromatyczność naparu. To właśnie w tym zbiorze pojawiają się nuty przypominające słynną Oriental Beauty.

Flush pośredni – inbetween
Zbiór inbetween to ciekawa opcja dla smakoszy – łączy cechy pierwszego i drugiego flushu. Nie ma jednak pełnej owocowości drugiego, ale prezentuje dobrze zbalansowany charakter.

Monsunowy flush – najniższa jakość
Zbiór monsunowy charakteryzuje się niższą jakością. Herbata rośnie szybko, napar jest słabszy, mniej aromatyczny i zwykle przeznaczany do blendów lub prażenia. To najmniej ceniony zbiór w regionie Darjeeling.
Jesienny flush – pełny i dojrzały smak
Jesienne zbiory charakteryzują się głębszym body, dojrzałością smaku i nutami drzewnymi i ziemistymi. Niektóre ogrody słyną właśnie z herbat autumnalnych. Ze względu na pogodę, zbiór nie zawsze dochodzi do skutku.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem
zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]
sie
Dlaczego cenimy puszek na herbacianych pączkach?
Włochate pączki są bardzo cenione przez herbaciarzy, bo cechują się wyjątkowym aromatem i słodkim smakiem.[...]
maj
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Herbata na potencję. Catuaba działanie
Cautaba pochodząca z Ameryki Południowej jest od wieków znana jako bardzo silny afrodyzjak i lek[...]
wrz
Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino
Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.
paź
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)
Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
cze
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip