Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej kawy są bardzo twarde dlatego mielenie ich bezpośrednio w młynku może skończyć się dla naszego młynka tragicznie. Poza tym podczas mielenia, zielona kawa zamienia się w pył, który może wejść w różne szczeliny w przypadku bardziej złożonych młynków czy ekspresów do kawy.
Jak zaparzyć zieloną kawę
Parzenie zielonej kawy powinniśmy zacząć od rozbicia ziaren zielonej kawy w moździerzu.



Niektóre źródła twierdzą, że już w tym momencie możemy zalać ziarna gorącą wodą i zaparzyć zieloną kawę. My jednak polecamy jeszcze chwilę mielić ziarna zielonej kawy w młynku. Już teraz nie powinno to zaszkodzić naszemu domowemu młynkowi.


Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy gorącą wodą i po chwili mamy gotową zieloną kawę. Można to zrobić w papierowym filtrze lub pozostawić zmielone ziarna na dnie szklanki. Można też skorzystać z ekspresu przelewowego do kawy.
Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Tak samo jak w przypadku odchudzającej czerwonej herbaty pu-erh do smaku należy się przyzwyczaić i nie każdemu taka zielona kawa zasmakuje od razu.
Jeżeli macie większe doświadczenie z zieloną kawą niż redakcja Czajnikowy.pl koniecznie napiszcie swoje spostrzeżenia w komentarzach poniżej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Gaiwan. Symbol nieba, człowieka i ziemi
Gaiwan: czarka z przykrywką (gai- przykrywka, wan- czarka), to bardzo przydatne naczynie do parzenia herbaty.[...]
paź
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]
gru
Czym jest herbata? Herbata – co to?
Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]
maj
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha
Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]
maj
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim
Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]
sie
Matcha: esencja herbaty
Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów[...]
maj