Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej kawy są bardzo twarde dlatego mielenie ich bezpośrednio w młynku może skończyć się dla naszego młynka tragicznie. Poza tym podczas mielenia, zielona kawa zamienia się w pył, który może wejść w różne szczeliny w przypadku bardziej złożonych młynków czy ekspresów do kawy.
Jak zaparzyć zieloną kawę
Parzenie zielonej kawy powinniśmy zacząć od rozbicia ziaren zielonej kawy w moździerzu.



Niektóre źródła twierdzą, że już w tym momencie możemy zalać ziarna gorącą wodą i zaparzyć zieloną kawę. My jednak polecamy jeszcze chwilę mielić ziarna zielonej kawy w młynku. Już teraz nie powinno to zaszkodzić naszemu domowemu młynkowi.


Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy gorącą wodą i po chwili mamy gotową zieloną kawę. Można to zrobić w papierowym filtrze lub pozostawić zmielone ziarna na dnie szklanki. Można też skorzystać z ekspresu przelewowego do kawy.
Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Tak samo jak w przypadku odchudzającej czerwonej herbaty pu-erh do smaku należy się przyzwyczaić i nie każdemu taka zielona kawa zasmakuje od razu.
Jeżeli macie większe doświadczenie z zieloną kawą niż redakcja Czajnikowy.pl koniecznie napiszcie swoje spostrzeżenia w komentarzach poniżej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z liści kawy – właściwości zdrowotne, smak i jak parzyć
Herbata z liści kawy – właściwości, smak i sposób parzenia naparu Herbata z liści kawy[...]
1 Comments
kwi
Czy herbata owocowa jest zdrowa?
Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]
lip
Mojito z herbaty
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]
cze
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei
Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]
sty
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Kim był Jan Szychowski, twórca polskiej yerba mate Amanda?
Jan Juan Szychowski to ważna postać na scenie yerba mate. Jest także bardzo docenianym Polakiem[...]
paź