Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej kawy są bardzo twarde dlatego mielenie ich bezpośrednio w młynku może skończyć się dla naszego młynka tragicznie. Poza tym podczas mielenia, zielona kawa zamienia się w pył, który może wejść w różne szczeliny w przypadku bardziej złożonych młynków czy ekspresów do kawy.
Jak zaparzyć zieloną kawę
Parzenie zielonej kawy powinniśmy zacząć od rozbicia ziaren zielonej kawy w moździerzu.



Niektóre źródła twierdzą, że już w tym momencie możemy zalać ziarna gorącą wodą i zaparzyć zieloną kawę. My jednak polecamy jeszcze chwilę mielić ziarna zielonej kawy w młynku. Już teraz nie powinno to zaszkodzić naszemu domowemu młynkowi.


Następnie zalewamy zmielone ziarna kawy gorącą wodą i po chwili mamy gotową zieloną kawę. Można to zrobić w papierowym filtrze lub pozostawić zmielone ziarna na dnie szklanki. Można też skorzystać z ekspresu przelewowego do kawy.
Zielona kawa jest całkiem przyjemna w smaku. Aromat to połączenie delikatnej kawowej nuty i bliżej nieokreślonej zielonej herbaty. Tak samo jak w przypadku odchudzającej czerwonej herbaty pu-erh do smaku należy się przyzwyczaić i nie każdemu taka zielona kawa zasmakuje od razu.
Jeżeli macie większe doświadczenie z zieloną kawą niż redakcja Czajnikowy.pl koniecznie napiszcie swoje spostrzeżenia w komentarzach poniżej.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]
paź
Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie
Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]
paź
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Herbata w Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]
mar
Yerba Mate dla początkujących: czym jest Yerba oraz wybór bombilli
lut