Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii, zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Choć przez lata była w cieniu klasycznych yerba mate z Paragwaju czy Argentyny, dziś coraz częściej gości w matero polskich miłośników mateiny.
Chimarrao to żywo zielona, intensywnie aromatyczna yerba mate o drobno zmielonym suszu z dodatkiem patyczków. Nie przechodzi dymienia ani palenia, dzięki czemu zachowuje świeży, trawiasty zapach i smak. Ze względu na swoją strukturę wymaga jednak specjalnych akcesoriów i odpowiedniego przygotowania.
Jak przechowywać chimarrao?
Ze względu na drobno zmieloną strukturę, chimarrao bardzo szybko traci świeżość i aromat. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce, a po otwarciu opakowania wypić w możliwie krótkim czasie. Często spotyka się ją pakowaną próżniowo.

Akcesoria do chimarrao
- Naczynie do picia: tradycyjna cuia – kielichowata tykwa o szerokim wlocie.
- Bombilla: specjalna bomba z okrągłą, szeroką głowicą filtrującą.
Sposoby parzenia chimarrao
1. Klasyczna metoda
Najbardziej tradycyjny sposób polega na usypaniu kopczyka z suszu w cuia, jego zwilżeniu zimną wodą i umieszczeniu bomby w odpowiednim kącie. Następnie napar uzupełnia się ciepłą wodą (nie wrzątkiem) z termosu.
2. Metoda invertido
Parzenie „na odwrót” polega na wlaniu wody do naczynia przed wsypaniem suszu. Susz wsypuje się na powierzchnię wody, formując z niego pływającą górkę. Bombilla trafia do środka dopiero na końcu.
3. Minimalistyczna metoda „na szybko”
Dla początkujących idealna będzie wersja uproszczona: wsyp łyżkę suszu, zalej ciepłą wodą, a na wierzchu uformuj suchą górkę chimarrao, w której umieścisz bombę. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do invertido, ale z mniejszym nakładem pracy.
Artystyczne chimarrao – ozdobne kompozycje z suszu
Jedną z najciekawszych form serwowania chimarrao są kompozycje artystyczne przypominające latte art. Posypując suchym proszkiem powierzchnię naparu można formować geometryczne wzory, napisy, a nawet miniaturowe scenki. Jest to popularna praktyka w południowej Brazylii.
Jak pić chimarrao bez cuia i bomby?
Dla osób nieposiadających tradycyjnych akcesoriów istnieją alternatywy:
- filtr papierowy,
- sitko kuchenne,
- french press,
- aeropress – idealny dla fanów kawy i precyzyjnego zaparzania.
Wystarczy zaparzyć susz, przelać napar do kubka i pić bez fusów – metoda może nie jest tradycyjna, ale skuteczna i szybka.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]
gru
Herbaciane rekordy Guinnessa. Rekordy Guinnessa związane z herbatą
Czym jest księga rekordów Guinnessa każdy zapewne wie. Nie każdy wie jednak, że początkowo nie[...]
paź
Hojicha – prażona japońska herbata
Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]
1 Comments
sty
Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe
Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]
1 Comments
sty
Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie
Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]
2 Comments
maj
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!
kwi
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar