Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii, zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Choć przez lata była w cieniu klasycznych yerba mate z Paragwaju czy Argentyny, dziś coraz częściej gości w matero polskich miłośników mateiny.
Chimarrao to żywo zielona, intensywnie aromatyczna yerba mate o drobno zmielonym suszu z dodatkiem patyczków. Nie przechodzi dymienia ani palenia, dzięki czemu zachowuje świeży, trawiasty zapach i smak. Ze względu na swoją strukturę wymaga jednak specjalnych akcesoriów i odpowiedniego przygotowania.
Jak przechowywać chimarrao?
Ze względu na drobno zmieloną strukturę, chimarrao bardzo szybko traci świeżość i aromat. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce, a po otwarciu opakowania wypić w możliwie krótkim czasie. Często spotyka się ją pakowaną próżniowo.

Akcesoria do chimarrao
- Naczynie do picia: tradycyjna cuia – kielichowata tykwa o szerokim wlocie.
- Bombilla: specjalna bomba z okrągłą, szeroką głowicą filtrującą.
Sposoby parzenia chimarrao
1. Klasyczna metoda
Najbardziej tradycyjny sposób polega na usypaniu kopczyka z suszu w cuia, jego zwilżeniu zimną wodą i umieszczeniu bomby w odpowiednim kącie. Następnie napar uzupełnia się ciepłą wodą (nie wrzątkiem) z termosu.
2. Metoda invertido
Parzenie „na odwrót” polega na wlaniu wody do naczynia przed wsypaniem suszu. Susz wsypuje się na powierzchnię wody, formując z niego pływającą górkę. Bombilla trafia do środka dopiero na końcu.
3. Minimalistyczna metoda „na szybko”
Dla początkujących idealna będzie wersja uproszczona: wsyp łyżkę suszu, zalej ciepłą wodą, a na wierzchu uformuj suchą górkę chimarrao, w której umieścisz bombę. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do invertido, ale z mniejszym nakładem pracy.
Artystyczne chimarrao – ozdobne kompozycje z suszu
Jedną z najciekawszych form serwowania chimarrao są kompozycje artystyczne przypominające latte art. Posypując suchym proszkiem powierzchnię naparu można formować geometryczne wzory, napisy, a nawet miniaturowe scenki. Jest to popularna praktyka w południowej Brazylii.
Jak pić chimarrao bez cuia i bomby?
Dla osób nieposiadających tradycyjnych akcesoriów istnieją alternatywy:
- filtr papierowy,
- sitko kuchenne,
- french press,
- aeropress – idealny dla fanów kawy i precyzyjnego zaparzania.
Wystarczy zaparzyć susz, przelać napar do kubka i pić bez fusów – metoda może nie jest tradycyjna, ale skuteczna i szybka.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Herbata na ból głowy – zielona, ziołowa i rooibos jako naturalna pomoc
Herbata na ból głowy – zielona, ziołowa i rooibos jako naturalna pomoc Ból głowy może[...]
lis
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25
Ciekawe liczby związane z herbatą
Przedstawiamy kilka liczbowych ciekawostek na temat herbaty, o których mogliście nie słyszeć.
paź
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze