Jak pić chimarrao? Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate z Brazylii
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii, zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Choć przez lata była w cieniu klasycznych yerba mate z Paragwaju czy Argentyny, dziś coraz częściej gości w matero polskich miłośników mateiny.
Chimarrao to żywo zielona, intensywnie aromatyczna yerba mate o drobno zmielonym suszu z dodatkiem patyczków. Nie przechodzi dymienia ani palenia, dzięki czemu zachowuje świeży, trawiasty zapach i smak. Ze względu na swoją strukturę wymaga jednak specjalnych akcesoriów i odpowiedniego przygotowania.
Jak przechowywać chimarrao?
Ze względu na drobno zmieloną strukturę, chimarrao bardzo szybko traci świeżość i aromat. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce, a po otwarciu opakowania wypić w możliwie krótkim czasie. Często spotyka się ją pakowaną próżniowo.

Akcesoria do chimarrao
- Naczynie do picia: tradycyjna cuia – kielichowata tykwa o szerokim wlocie.
- Bombilla: specjalna bomba z okrągłą, szeroką głowicą filtrującą.
Sposoby parzenia chimarrao
1. Klasyczna metoda
Najbardziej tradycyjny sposób polega na usypaniu kopczyka z suszu w cuia, jego zwilżeniu zimną wodą i umieszczeniu bomby w odpowiednim kącie. Następnie napar uzupełnia się ciepłą wodą (nie wrzątkiem) z termosu.
2. Metoda invertido
Parzenie „na odwrót” polega na wlaniu wody do naczynia przed wsypaniem suszu. Susz wsypuje się na powierzchnię wody, formując z niego pływającą górkę. Bombilla trafia do środka dopiero na końcu.
3. Minimalistyczna metoda „na szybko”
Dla początkujących idealna będzie wersja uproszczona: wsyp łyżkę suszu, zalej ciepłą wodą, a na wierzchu uformuj suchą górkę chimarrao, w której umieścisz bombę. W ten sposób uzyskasz efekt podobny do invertido, ale z mniejszym nakładem pracy.
Artystyczne chimarrao – ozdobne kompozycje z suszu
Jedną z najciekawszych form serwowania chimarrao są kompozycje artystyczne przypominające latte art. Posypując suchym proszkiem powierzchnię naparu można formować geometryczne wzory, napisy, a nawet miniaturowe scenki. Jest to popularna praktyka w południowej Brazylii.
Jak pić chimarrao bez cuia i bomby?
Dla osób nieposiadających tradycyjnych akcesoriów istnieją alternatywy:
- filtr papierowy,
- sitko kuchenne,
- french press,
- aeropress – idealny dla fanów kawy i precyzyjnego zaparzania.
Wystarczy zaparzyć susz, przelać napar do kubka i pić bez fusów – metoda może nie jest tradycyjna, ale skuteczna i szybka.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?
W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]
lut
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Trendy w herbacie 2019
Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]
sie
Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?
Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]
maj
Herbata po pakistańsku – jak zrobić mleczną chai z czarnej herbaty?
Herbata po pakistańsku – jak przygotować mleczną chai? Mówi się, że podróże kształcą. Czasem jednak[...]
lut
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar