ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w Korei, Chinach oraz w kuchni japońskiej. Jest również stosowana jako bezkofeinowy odpowiednik kawy w kuchni amerykańskiej (można zrobić na przykład pyszny chlebek bananowy z dodatkiem ziaren jęczmienia). Herbata Mugicha nazywana jest tak w języku japońskim, w mandaryńskim dàmàichá lub màichá lub boricha w języku koreańskim.

Właściwości herbaty Mugicha z prażonych ziaren jęczmienia:

  • nie zawiera kofeiny: mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży, pomaga zasypiać,
  • bakteriobójcza: świetnie działa na zęby, hamuje rozwój bakterii oraz zmniejsza ich przyczepność, dzięki temu zapobiega próchnicy,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udaru mózgu,
  • antyoksydacyjna, zawiera przeciwutleniacze,
  • poprawia trawienie (główny powód dla którego jest tak chętnie pita w Japonii),
  • obniża lepkość krwi, dlatego jest wskazana dla osób, które chorują na nadciśnienie,
  • nie zawiera cukru i gasi pragnienie.

Herbatę Mugicha powszechnie pije się jako napój chłodzący w czasie upałów w Japonii, cały rok pija ją się natomiast w Chinach i Korei – na zimno w lecie oraz na gorąco w zimie. W Korei wciąż dusi się ziarna jęczmienia w gorącej wodzie (jest to pierwotny sposób obróbki), natomiast w Japonii można znaleźć ją w postaci herbaty ekspresowej (w torebkach) przygotowane nowoczesną metodą, tj. prażeniem. Prażenie niełuskanego jęczmienia w Korei służy do przygotowania herbaty. Często łączy się jęczmień z pieczoną kukurydzą, której słodycz wspaniale współgra z lekko gorzkim smakiem jęczmienia.

Jak przygotować herbatę Mugicha?

3/4 szklanki przepłukanych ziaren prażonego jęczmienia umieścić w garnku i dolać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, aż ziarna osiądą na dnie naczynia. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Można włożyć do lodówki i pić jako herbatę mrożoną! Do herbaty Mugicha można dodać cukier, najczęściej pija się ją z miódem lub cytryną.

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate despalada

Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]

Jak uratować stary, suchy tytoń do fajki wodnej?

Jest kilka możliwości, co zrobić, aby uzdatnić do palenia taką melasę. Najważniejsze jest nawilżenie go.[...]

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Herbata Earl Grey Blue Flower z niebieskim kwiatem malwy

Earl Grey jest jedną z moich ulubionych mieszanek herbacianych. Smaczny i przyjemnie świeży. Dzisiaj kilka[...]

2 Comments

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Herbata pu-erh Moonlight White

Herbata czerwona, czyli tak na prawdę ciemna jest coraz popularniejsza i to pomimo aromatu, który[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.