ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w Korei, Chinach oraz w kuchni japońskiej. Jest również stosowana jako bezkofeinowy odpowiednik kawy w kuchni amerykańskiej (można zrobić na przykład pyszny chlebek bananowy z dodatkiem ziaren jęczmienia). Herbata Mugicha nazywana jest tak w języku japońskim, w mandaryńskim dàmàichá lub màichá lub boricha w języku koreańskim.

Właściwości herbaty Mugicha z prażonych ziaren jęczmienia:

  • nie zawiera kofeiny: mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży, pomaga zasypiać,
  • bakteriobójcza: świetnie działa na zęby, hamuje rozwój bakterii oraz zmniejsza ich przyczepność, dzięki temu zapobiega próchnicy,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udaru mózgu,
  • antyoksydacyjna, zawiera przeciwutleniacze,
  • poprawia trawienie (główny powód dla którego jest tak chętnie pita w Japonii),
  • obniża lepkość krwi, dlatego jest wskazana dla osób, które chorują na nadciśnienie,
  • nie zawiera cukru i gasi pragnienie.

Herbatę Mugicha powszechnie pije się jako napój chłodzący w czasie upałów w Japonii, cały rok pija ją się natomiast w Chinach i Korei – na zimno w lecie oraz na gorąco w zimie. W Korei wciąż dusi się ziarna jęczmienia w gorącej wodzie (jest to pierwotny sposób obróbki), natomiast w Japonii można znaleźć ją w postaci herbaty ekspresowej (w torebkach) przygotowane nowoczesną metodą, tj. prażeniem. Prażenie niełuskanego jęczmienia w Korei służy do przygotowania herbaty. Często łączy się jęczmień z pieczoną kukurydzą, której słodycz wspaniale współgra z lekko gorzkim smakiem jęczmienia.

Jak przygotować herbatę Mugicha?

3/4 szklanki przepłukanych ziaren prażonego jęczmienia umieścić w garnku i dolać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, aż ziarna osiądą na dnie naczynia. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Można włożyć do lodówki i pić jako herbatę mrożoną! Do herbaty Mugicha można dodać cukier, najczęściej pija się ją z miódem lub cytryną.

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba

W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

Co to Yerba Mate

Herbata Yerba Mate, zielona herbata Yerba Mate? Czym jest Yerba Mate? Yerba Mate to roślina[...]

Teabomb. Cukrowa kula z herbatą w środku! #teabomb

Jeśli, tak jak my, użyjecie po prostu białego cukru to uzyskacie nieprzezroczystą i białą kulę,[...]

Matcha zielona herbata. Herbata odmładzająca z Japonii

Matcha to sproszkowana zielona herbata. Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha.[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Herbata Mleczny Oolong opinie

Mleczny Oolong to bardzo wyjątkowo aromatyzowana herbata. Nie ma tutaj żadnych dodatków, aromatów i innych.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.