Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w Korei, Chinach oraz w kuchni japońskiej. Jest również stosowana jako bezkofeinowy odpowiednik kawy w kuchni amerykańskiej (można zrobić na przykład pyszny chlebek bananowy z dodatkiem ziaren jęczmienia). Herbata Mugicha nazywana jest tak w języku japońskim, w mandaryńskim dàmàichá lub màichá lub boricha w języku koreańskim.
Właściwości herbaty Mugicha z prażonych ziaren jęczmienia:
- nie zawiera kofeiny: mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży, pomaga zasypiać,
- bakteriobójcza: świetnie działa na zęby, hamuje rozwój bakterii oraz zmniejsza ich przyczepność, dzięki temu zapobiega próchnicy,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udaru mózgu,
- antyoksydacyjna, zawiera przeciwutleniacze,
- poprawia trawienie (główny powód dla którego jest tak chętnie pita w Japonii),
- obniża lepkość krwi, dlatego jest wskazana dla osób, które chorują na nadciśnienie,
- nie zawiera cukru i gasi pragnienie.
Herbatę Mugicha powszechnie pije się jako napój chłodzący w czasie upałów w Japonii, cały rok pija ją się natomiast w Chinach i Korei – na zimno w lecie oraz na gorąco w zimie. W Korei wciąż dusi się ziarna jęczmienia w gorącej wodzie (jest to pierwotny sposób obróbki), natomiast w Japonii można znaleźć ją w postaci herbaty ekspresowej (w torebkach) przygotowane nowoczesną metodą, tj. prażeniem. Prażenie niełuskanego jęczmienia w Korei służy do przygotowania herbaty. Często łączy się jęczmień z pieczoną kukurydzą, której słodycz wspaniale współgra z lekko gorzkim smakiem jęczmienia.
Jak przygotować herbatę Mugicha?
3/4 szklanki przepłukanych ziaren prażonego jęczmienia umieścić w garnku i dolać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, aż ziarna osiądą na dnie naczynia. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Można włożyć do lodówki i pić jako herbatę mrożoną! Do herbaty Mugicha można dodać cukier, najczęściej pija się ją z miódem lub cytryną.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
5 kroków, jak zrobić dobrą kawę w domu
5 kroków do dobrej kawy w domu: Zadbaj o świeże, jasno palone ziarno, W miarę[...]
sty
Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate
Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]
wrz
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź
Latte art – wzory krok po kroku: serce
Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]
mar
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Herbata po pakistańsku – jak zrobić mleczną chai z czarnej herbaty?
Herbata po pakistańsku – jak przygotować mleczną chai? Mówi się, że podróże kształcą. Czasem jednak[...]
lut
Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?
Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]
sie