ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami

Masala chai to popularna w Indiach mieszanka przypraw, znana z intensywnego smaku i aromatu. A co jeśli połączymy ją z zimną Coca-Colą? Powstaje Coca-Cola Masala Chai – orzeźwiający, pikantny i egzotyczny napój, który doskonale sprawdzi się w upalne dni!

Czym jest masala?

Masala to indyjska mieszanka przypraw, najczęściej zawierająca cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Napar z samych przypraw ma mętny, pomarańczowo-brązowy kolor i bardzo intensywny, korzenny smak z ostrym, świeżym finiszem.

Składniki na Coca-Cola Masala Chai

  • 330 ml Coca-Coli (najlepiej dobrze schłodzonej),
  • 0,5 g czarnej soli (kala namak),
  • 5 g mieszanki przypraw masala chai,
  • 2 listki świeżej mięty,
  • 2 plasterki limonki lub cytryny,
  • Lód do podania.

Przepis krok po kroku

  1. W moździerzu rozgnieć mieszankę przypraw masala chai na drobny proszek.
  2. Na dno szklanki wsyp czarną sól, dodaj miętę i plasterki limonki. Ugnieć je razem, by wydobyć aromat.
  3. Do szklanki wsyp kostki lodu aż po brzegi.
  4. Zalej całość dobrze schłodzoną Coca-Colą.
  5. Wymieszaj i gotowe! Podawaj od razu.

Dlaczego warto spróbować?

To niezwykłe połączenie klasycznego napoju gazowanego z orientalnymi przyprawami. Czarna sól dodaje lekko siarkowego, mineralnego aromatu, masala nadaje głębi, a mięta i limonka odświeżają. Idealny napój na lato, który zaskoczy gości i pobudzi zmysły.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]

Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]

Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną

Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty

Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]

Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety

Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.