Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami
Masala chai to popularna w Indiach mieszanka przypraw, znana z intensywnego smaku i aromatu. A co jeśli połączymy ją z zimną Coca-Colą? Powstaje Coca-Cola Masala Chai – orzeźwiający, pikantny i egzotyczny napój, który doskonale sprawdzi się w upalne dni!
Czym jest masala?
Masala to indyjska mieszanka przypraw, najczęściej zawierająca cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Napar z samych przypraw ma mętny, pomarańczowo-brązowy kolor i bardzo intensywny, korzenny smak z ostrym, świeżym finiszem.
Składniki na Coca-Cola Masala Chai
- 330 ml Coca-Coli (najlepiej dobrze schłodzonej),
- 0,5 g czarnej soli (kala namak),
- 5 g mieszanki przypraw masala chai,
- 2 listki świeżej mięty,
- 2 plasterki limonki lub cytryny,
- Lód do podania.
Przepis krok po kroku
- W moździerzu rozgnieć mieszankę przypraw masala chai na drobny proszek.
- Na dno szklanki wsyp czarną sól, dodaj miętę i plasterki limonki. Ugnieć je razem, by wydobyć aromat.
- Do szklanki wsyp kostki lodu aż po brzegi.
- Zalej całość dobrze schłodzoną Coca-Colą.
- Wymieszaj i gotowe! Podawaj od razu.
Dlaczego warto spróbować?
To niezwykłe połączenie klasycznego napoju gazowanego z orientalnymi przyprawami. Czarna sól dodaje lekko siarkowego, mineralnego aromatu, masala nadaje głębi, a mięta i limonka odświeżają. Idealny napój na lato, który zaskoczy gości i pobudzi zmysły.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Masala Chai, jak zrobić samemu w domu rozgrzewającą herbatę korzenną
Jak zrobić mieszankę przypraw i korzeni Masala Chai, która rozgrzeje nas w jesienne wieczory? Wystarczy[...]
paź
Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata
Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]
1 Comments
gru
Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty
Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?
Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]
wrz
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz