Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami
Masala chai to popularna w Indiach mieszanka przypraw, znana z intensywnego smaku i aromatu. A co jeśli połączymy ją z zimną Coca-Colą? Powstaje Coca-Cola Masala Chai – orzeźwiający, pikantny i egzotyczny napój, który doskonale sprawdzi się w upalne dni!
Czym jest masala?
Masala to indyjska mieszanka przypraw, najczęściej zawierająca cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Napar z samych przypraw ma mętny, pomarańczowo-brązowy kolor i bardzo intensywny, korzenny smak z ostrym, świeżym finiszem.
Składniki na Coca-Cola Masala Chai
- 330 ml Coca-Coli (najlepiej dobrze schłodzonej),
- 0,5 g czarnej soli (kala namak),
- 5 g mieszanki przypraw masala chai,
- 2 listki świeżej mięty,
- 2 plasterki limonki lub cytryny,
- Lód do podania.
Przepis krok po kroku
- W moździerzu rozgnieć mieszankę przypraw masala chai na drobny proszek.
- Na dno szklanki wsyp czarną sól, dodaj miętę i plasterki limonki. Ugnieć je razem, by wydobyć aromat.
- Do szklanki wsyp kostki lodu aż po brzegi.
- Zalej całość dobrze schłodzoną Coca-Colą.
- Wymieszaj i gotowe! Podawaj od razu.
Dlaczego warto spróbować?
To niezwykłe połączenie klasycznego napoju gazowanego z orientalnymi przyprawami. Czarna sól dodaje lekko siarkowego, mineralnego aromatu, masala nadaje głębi, a mięta i limonka odświeżają. Idealny napój na lato, który zaskoczy gości i pobudzi zmysły.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Gaiwan – jak parzyć herbatę w stylu gongfu i co warto wiedzieć
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć, że to oznaka zaawansowanego miłośnika herbaty. Używanie[...]
kwi
Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]
gru
Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue
Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]
paź
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Oznaczenie herbat łamanych
Oznaczenia dotyczące herbat łamanych TGFBOP 1 Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1. Herbata drobno[...]
mar
Natsume
Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem
Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]
maj
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar