Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami
Masala chai to popularna w Indiach mieszanka przypraw, znana z intensywnego smaku i aromatu. A co jeśli połączymy ją z zimną Coca-Colą? Powstaje Coca-Cola Masala Chai – orzeźwiający, pikantny i egzotyczny napój, który doskonale sprawdzi się w upalne dni!
Czym jest masala?
Masala to indyjska mieszanka przypraw, najczęściej zawierająca cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz. Napar z samych przypraw ma mętny, pomarańczowo-brązowy kolor i bardzo intensywny, korzenny smak z ostrym, świeżym finiszem.
Składniki na Coca-Cola Masala Chai
- 330 ml Coca-Coli (najlepiej dobrze schłodzonej),
- 0,5 g czarnej soli (kala namak),
- 5 g mieszanki przypraw masala chai,
- 2 listki świeżej mięty,
- 2 plasterki limonki lub cytryny,
- Lód do podania.
Przepis krok po kroku
- W moździerzu rozgnieć mieszankę przypraw masala chai na drobny proszek.
- Na dno szklanki wsyp czarną sól, dodaj miętę i plasterki limonki. Ugnieć je razem, by wydobyć aromat.
- Do szklanki wsyp kostki lodu aż po brzegi.
- Zalej całość dobrze schłodzoną Coca-Colą.
- Wymieszaj i gotowe! Podawaj od razu.
Dlaczego warto spróbować?
To niezwykłe połączenie klasycznego napoju gazowanego z orientalnymi przyprawami. Czarna sól dodaje lekko siarkowego, mineralnego aromatu, masala nadaje głębi, a mięta i limonka odświeżają. Idealny napój na lato, który zaskoczy gości i pobudzi zmysły.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi
Yerba mate dla początkujących – poradnik, błędy i praktyczne wskazówki
Yerba mate dla początkujących – poradnik, błędy i praktyczne wskazówki Nie każdy zna yerba mate[...]
paź
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz
Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie
Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]
lip
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?
W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]
sty
Wpływ herbaty na zdrowie i urodę
Jak pozytywnie herbata może wpływać na nasze zdrowie i urodę? Jak zrobić naturalne maseczki do[...]
mar