Osoby pijące herbatę liściastą na co dzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce, jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej i trzeba zwrócić uwagę na więcej szczegółów.
Parzenie herbaty liściastej a ekspresowej
Zarówno herbata ekspresowa jak i sypana parzą się tak samo – za pomocą wody wydobywamy z liści substancje, które tworzą napar. Najważniejsze różnice dotyczą wielkości liści. Torebka ekspresowa zawiera bardzo drobno rozdrobnione liście, które dzięki dużej powierzchni szybciej oddają smak do naparu. Liście herbaty sypanej potrzebują więcej czasu, by odpowiednio nasiąknąć i oddać cenne składniki. Substancje mineralne w herbacie rozpuszczają się z różną prędkością i w różnych temperaturach, co pozwala manipulować czasem, temperaturą i ilością suszu.
Zaparzacze do herbaty
Wybór zaparzacza ma ogromne znaczenie. Od klasycznych kulek na łańcuszku po papierowe filtry do herbaty – każde rozwiązanie sprawdzi się inaczej. Dla herbat o drobnych liściach większość zaparzaczy jest wystarczająca. Herbaty oolong i inne o dużych liściach potrzebują przestrzeni do rozwinięcia – najlepiej zaparzać je w osobnym naczyniu i przecedzać napar przez sitko.
Parzenie różnych herbat liściastych
Każdy rodzaj herbaty może mieć swoje wymagania. Pu-Erh warto najpierw „obudzić” przez szybkie przelanie wrzątkiem. Herbaty białe są delikatne i nie należy zalewać ich strumieniem wrzątku bezpośrednio. Warto stosować też technikę schładzania wody – przelewając ją do zimnego naczynia, można zbić temperaturę o 10°C.
Triki i porady na parzenie bez termometru
Nie masz termometru? Wrzątek przelany do zimnego kubka traci ok. 10°C. Można też zastosować metodę przelania wrzątku z jednego naczynia do drugiego, by ostudzić go do odpowiedniego poziomu. Do herbaty zielonej i żółtej wystarczą dwa przelania. Do białej i oolong – jedno przelanie do naczynia + parzenie w naczyniu wcześniej wygrzanym.
Wschodnia technika parzenia
Warto spróbować parzenia metodą gongfu – w małych naczyniach i dużą ilością liści. To metoda efektowna, precyzyjna i bardzo satysfakcjonująca. Herbaty liściaste są stworzone do eksperymentowania, a odkrywanie ich smaków to wielka przyjemność.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Czystek na kleszcze i komary dla Ciebie i twojego psa. Skuteczny środek, test!
Coraz popularniejszy czystek ma wiele prozdrowotnych właściwości, które zapewniły mu rosnące uznanie. Nie mówiliśmy jeszcze[...]
lip
Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty
4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]
kwi
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady
Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]
sty
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź