ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Osoby pijące herbatę liściastą na co dzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce, jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej i trzeba zwrócić uwagę na więcej szczegółów.

Parzenie herbaty liściastej a ekspresowej

Zarówno herbata ekspresowa jak i sypana parzą się tak samo – za pomocą wody wydobywamy z liści substancje, które tworzą napar. Najważniejsze różnice dotyczą wielkości liści. Torebka ekspresowa zawiera bardzo drobno rozdrobnione liście, które dzięki dużej powierzchni szybciej oddają smak do naparu. Liście herbaty sypanej potrzebują więcej czasu, by odpowiednio nasiąknąć i oddać cenne składniki. Substancje mineralne w herbacie rozpuszczają się z różną prędkością i w różnych temperaturach, co pozwala manipulować czasem, temperaturą i ilością suszu.

Zaparzacze do herbaty

Wybór zaparzacza ma ogromne znaczenie. Od klasycznych kulek na łańcuszku po papierowe filtry do herbaty – każde rozwiązanie sprawdzi się inaczej. Dla herbat o drobnych liściach większość zaparzaczy jest wystarczająca. Herbaty oolong i inne o dużych liściach potrzebują przestrzeni do rozwinięcia – najlepiej zaparzać je w osobnym naczyniu i przecedzać napar przez sitko.

Filtry do herbaty rozmiar S 7,5x15,5cm bez chloru

Parzenie różnych herbat liściastych

Każdy rodzaj herbaty może mieć swoje wymagania. Pu-Erh warto najpierw „obudzić” przez szybkie przelanie wrzątkiem. Herbaty białe są delikatne i nie należy zalewać ich strumieniem wrzątku bezpośrednio. Warto stosować też technikę schładzania wody – przelewając ją do zimnego naczynia, można zbić temperaturę o 10°C.

Herbata biała Soczysta Brzoskwinia naturalna

Triki i porady na parzenie bez termometru

Nie masz termometru? Wrzątek przelany do zimnego kubka traci ok. 10°C. Można też zastosować metodę przelania wrzątku z jednego naczynia do drugiego, by ostudzić go do odpowiedniego poziomu. Do herbaty zielonej i żółtej wystarczą dwa przelania. Do białej i oolong – jedno przelanie do naczynia + parzenie w naczyniu wcześniej wygrzanym.

Wschodnia technika parzenia

Warto spróbować parzenia metodą gongfu – w małych naczyniach i dużą ilością liści. To metoda efektowna, precyzyjna i bardzo satysfakcjonująca. Herbaty liściaste są stworzone do eksperymentowania, a odkrywanie ich smaków to wielka przyjemność.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Matcha japońska vs chińska – jak rozpoznać i którą wybrać?

Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]

Campesino: przegląd marek yerba mate

Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]

1 Comments

Jaka jest historia yerba mate? (legenda)

Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Czy yerba mate naprawdę jest rakotwórcza? Prawda a sensacja

Rakotwórczość yerba mate – czy naprawdę jest się czego bać? Co pewien czas pojawiają się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.