Osoby pijące herbatę liściastą na co dzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ parzenie herbaty liściastej i ekspresowej nie powinno się szczególnie od siebie różnić w teorii. Mimo to, wciąż częstym argumentem dla którego wielu z nas wybiera herbatę w torebce, jest pogląd, że sypaną parzy się trudniej i trzeba zwrócić uwagę na więcej szczegółów.
Parzenie herbaty liściastej a ekspresowej
Zarówno herbata ekspresowa jak i sypana parzą się tak samo – za pomocą wody wydobywamy z liści substancje, które tworzą napar. Najważniejsze różnice dotyczą wielkości liści. Torebka ekspresowa zawiera bardzo drobno rozdrobnione liście, które dzięki dużej powierzchni szybciej oddają smak do naparu. Liście herbaty sypanej potrzebują więcej czasu, by odpowiednio nasiąknąć i oddać cenne składniki. Substancje mineralne w herbacie rozpuszczają się z różną prędkością i w różnych temperaturach, co pozwala manipulować czasem, temperaturą i ilością suszu.
Zaparzacze do herbaty
Wybór zaparzacza ma ogromne znaczenie. Od klasycznych kulek na łańcuszku po papierowe filtry do herbaty – każde rozwiązanie sprawdzi się inaczej. Dla herbat o drobnych liściach większość zaparzaczy jest wystarczająca. Herbaty oolong i inne o dużych liściach potrzebują przestrzeni do rozwinięcia – najlepiej zaparzać je w osobnym naczyniu i przecedzać napar przez sitko.
Parzenie różnych herbat liściastych
Każdy rodzaj herbaty może mieć swoje wymagania. Pu-Erh warto najpierw „obudzić” przez szybkie przelanie wrzątkiem. Herbaty białe są delikatne i nie należy zalewać ich strumieniem wrzątku bezpośrednio. Warto stosować też technikę schładzania wody – przelewając ją do zimnego naczynia, można zbić temperaturę o 10°C.
Triki i porady na parzenie bez termometru
Nie masz termometru? Wrzątek przelany do zimnego kubka traci ok. 10°C. Można też zastosować metodę przelania wrzątku z jednego naczynia do drugiego, by ostudzić go do odpowiedniego poziomu. Do herbaty zielonej i żółtej wystarczą dwa przelania. Do białej i oolong – jedno przelanie do naczynia + parzenie w naczyniu wcześniej wygrzanym.
Wschodnia technika parzenia
Warto spróbować parzenia metodą gongfu – w małych naczyniach i dużą ilością liści. To metoda efektowna, precyzyjna i bardzo satysfakcjonująca. Herbaty liściaste są stworzone do eksperymentowania, a odkrywanie ich smaków to wielka przyjemność.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
Herbaciane kosmetyki: drzewo herbaciane
Z listków i kory drzew herbacianych uzyskuje się olejek eteryczny. Olejek eteryczny jest to aromatyczna[...]
wrz
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi
Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]
maj
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady
Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]
lut
Herbata po pakistańsku – jak zrobić mleczną chai z czarnej herbaty?
Herbata po pakistańsku – jak przygotować mleczną chai? Mówi się, że podróże kształcą. Czasem jednak[...]
lut
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade
Hibiskus – właściwości, działanie i sposób parzenia herbaty z kwiatów karkade Napar z kwiatów hibiskusa[...]
wrz