Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Curado
Metoda ta jest nieco kontrowersyjna. Można obawia się pozostałości sadzy i negatywnego wpływu na smak naparu. Spirytus i płomienie zapewniają jednak dużą skuteczność dezynfekcyjną i zabezpieczają naczynie przed pleśnią i rozwojem mikroelementów. Pozwalają także opalić małe wiórki i nierówności, które mogą się zdarzyć na wewnętrznej powierzchni naczynia. Sama tykwa pachnie po tym procesie w specyficzny sposób, który mnie osobiście nie przeszkadza i komponuje się nieźle z mate. Wszystko to jednak kwestia gustu.
Oto co należy zrobić, by przeprowadzić takie curado:
1. Nową cuie opłukać wodą, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli jest bardzo porowata warto pominąć płukanie lub pozostawić naczynie do wyschnięcia.
2. Wlać do naczynia kieliszek spirytusu.
3. Dokładnie wymieszać, przechylając i obracając rozprowadzić spirytus po całej powierzchni wewnętrznej naczynia.
4. Przetrzeć ręcznikiem papierowym krawędź i ścianki zewnętrzne by nie było na nich alkoholu.
5. Nadmiar spirytusu wylać z naczynia. Nie ma w nim być alkoholu, a jedynie cała powierzchnia ma być od niego mokra.

6. Podpalamy wnętrze naczynia, dla zachowania bezpieczeństwa można użyć długiej zapalarki do gazu lub z pewnej odległości wrzucić do środka płonącą zapałkę. Należy zadbać o bezpieczeństwo, upewnić się, że butelka ze spirytusem jest zamknięta i odpowiednio oddalona od źródła ognia. Należy zadbać by zewnętrzne ścianki naczynia oraz dłonie nie były mokre od spirytusu. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by w okolicy nie pozostały papierowe ręczniki nasączone spirytusem pozostałe po wycieraniu tykwy.
7. Spirytus we wnętrzu naczynia powinien się palić niebieskim płomieniem. Chwytamy naczynie i przechylając je do poziomu obracamy nim wokół własnej osi, zmieniamy także kąt nachylenia i obserwujemy płomień. Staramy się równomiernie opalić wnętrze naczynia.
8. Po pewnym czasie spirytus wypala się i gaśnie, można również zgasić wcześniej odwracając naczynie do góry nogami i stawiając na płaskiej powierzchni tak by stłumić płomień. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blat lub stół nie są wrażliwe na płomień należy wybrać wykafelkowaną podłogę lub inną niepalną powierzchnię. Świetnie nada się także zwykły talerz.
9. Ze zgaszonej tykwy wystukujemy powstałe drobinki sadzy, wewnętrzną stronę oczyszczamy papierem ściernym jeśli poważnie się okopciła.
10. Naczynie wypłukujemy i wyparzamy wrzątkiem na kilka minut po czym dokładnie suszymy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Ile razy można parzyć Hibiskus?
Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]
kwi
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Herbata Sticky Rice oolong
Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]
cze
4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości
Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]
1 Comments
lip
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować?
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować? Balans smaków to[...]
lis
Campesino: przegląd marek yerba mate
Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]
1 Comments
cze
Jak przygotować tykwę, kalebasę do Yerba Mate, Currado
Currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba[...]
lut