Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Curado
Metoda ta jest nieco kontrowersyjna. Można obawia się pozostałości sadzy i negatywnego wpływu na smak naparu. Spirytus i płomienie zapewniają jednak dużą skuteczność dezynfekcyjną i zabezpieczają naczynie przed pleśnią i rozwojem mikroelementów. Pozwalają także opalić małe wiórki i nierówności, które mogą się zdarzyć na wewnętrznej powierzchni naczynia. Sama tykwa pachnie po tym procesie w specyficzny sposób, który mnie osobiście nie przeszkadza i komponuje się nieźle z mate. Wszystko to jednak kwestia gustu.
Oto co należy zrobić, by przeprowadzić takie curado:
1. Nową cuie opłukać wodą, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli jest bardzo porowata warto pominąć płukanie lub pozostawić naczynie do wyschnięcia.
2. Wlać do naczynia kieliszek spirytusu.
3. Dokładnie wymieszać, przechylając i obracając rozprowadzić spirytus po całej powierzchni wewnętrznej naczynia.
4. Przetrzeć ręcznikiem papierowym krawędź i ścianki zewnętrzne by nie było na nich alkoholu.
5. Nadmiar spirytusu wylać z naczynia. Nie ma w nim być alkoholu, a jedynie cała powierzchnia ma być od niego mokra.

6. Podpalamy wnętrze naczynia, dla zachowania bezpieczeństwa można użyć długiej zapalarki do gazu lub z pewnej odległości wrzucić do środka płonącą zapałkę. Należy zadbać o bezpieczeństwo, upewnić się, że butelka ze spirytusem jest zamknięta i odpowiednio oddalona od źródła ognia. Należy zadbać by zewnętrzne ścianki naczynia oraz dłonie nie były mokre od spirytusu. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by w okolicy nie pozostały papierowe ręczniki nasączone spirytusem pozostałe po wycieraniu tykwy.
7. Spirytus we wnętrzu naczynia powinien się palić niebieskim płomieniem. Chwytamy naczynie i przechylając je do poziomu obracamy nim wokół własnej osi, zmieniamy także kąt nachylenia i obserwujemy płomień. Staramy się równomiernie opalić wnętrze naczynia.
8. Po pewnym czasie spirytus wypala się i gaśnie, można również zgasić wcześniej odwracając naczynie do góry nogami i stawiając na płaskiej powierzchni tak by stłumić płomień. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blat lub stół nie są wrażliwe na płomień należy wybrać wykafelkowaną podłogę lub inną niepalną powierzchnię. Świetnie nada się także zwykły talerz.
9. Ze zgaszonej tykwy wystukujemy powstałe drobinki sadzy, wewnętrzną stronę oczyszczamy papierem ściernym jeśli poważnie się okopciła.
10. Naczynie wypłukujemy i wyparzamy wrzątkiem na kilka minut po czym dokładnie suszymy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
10 Wielkich Herbat Chińskich
10 Wielkich Herbat jest to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania[...]
lip
Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik
Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]
3 Comments
lut
Kalorie w świątecznej herbacie
Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]
gru
Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2
Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]
sty
9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush
Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]
lip
Herbata zielona Aracha
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]
mar
Herbata zielona Lung Ching – atlas herbaty
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia pochodzi z prowincji Zhejiang. Jest to jedna z[...]
lut