Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z ciekawszych technik jest curado za pomocą ognia, stosowane do naczyń typu cuia czyli porongo.

Curado
Metoda ta jest nieco kontrowersyjna. Można obawia się pozostałości sadzy i negatywnego wpływu na smak naparu. Spirytus i płomienie zapewniają jednak dużą skuteczność dezynfekcyjną i zabezpieczają naczynie przed pleśnią i rozwojem mikroelementów. Pozwalają także opalić małe wiórki i nierówności, które mogą się zdarzyć na wewnętrznej powierzchni naczynia. Sama tykwa pachnie po tym procesie w specyficzny sposób, który mnie osobiście nie przeszkadza i komponuje się nieźle z mate. Wszystko to jednak kwestia gustu.
Oto co należy zrobić, by przeprowadzić takie curado:
1. Nową cuie opłukać wodą, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli jest bardzo porowata warto pominąć płukanie lub pozostawić naczynie do wyschnięcia.
2. Wlać do naczynia kieliszek spirytusu.
3. Dokładnie wymieszać, przechylając i obracając rozprowadzić spirytus po całej powierzchni wewnętrznej naczynia.
4. Przetrzeć ręcznikiem papierowym krawędź i ścianki zewnętrzne by nie było na nich alkoholu.
5. Nadmiar spirytusu wylać z naczynia. Nie ma w nim być alkoholu, a jedynie cała powierzchnia ma być od niego mokra.

6. Podpalamy wnętrze naczynia, dla zachowania bezpieczeństwa można użyć długiej zapalarki do gazu lub z pewnej odległości wrzucić do środka płonącą zapałkę. Należy zadbać o bezpieczeństwo, upewnić się, że butelka ze spirytusem jest zamknięta i odpowiednio oddalona od źródła ognia. Należy zadbać by zewnętrzne ścianki naczynia oraz dłonie nie były mokre od spirytusu. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by w okolicy nie pozostały papierowe ręczniki nasączone spirytusem pozostałe po wycieraniu tykwy.
7. Spirytus we wnętrzu naczynia powinien się palić niebieskim płomieniem. Chwytamy naczynie i przechylając je do poziomu obracamy nim wokół własnej osi, zmieniamy także kąt nachylenia i obserwujemy płomień. Staramy się równomiernie opalić wnętrze naczynia.
8. Po pewnym czasie spirytus wypala się i gaśnie, można również zgasić wcześniej odwracając naczynie do góry nogami i stawiając na płaskiej powierzchni tak by stłumić płomień. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasz blat lub stół nie są wrażliwe na płomień należy wybrać wykafelkowaną podłogę lub inną niepalną powierzchnię. Świetnie nada się także zwykły talerz.
9. Ze zgaszonej tykwy wystukujemy powstałe drobinki sadzy, wewnętrzną stronę oczyszczamy papierem ściernym jeśli poważnie się okopciła.
10. Naczynie wypłukujemy i wyparzamy wrzątkiem na kilka minut po czym dokładnie suszymy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze
Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty
Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]
cze
Matchawan, czarka do matchy
Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]
kwi
Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi
Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]
maj
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty
F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]
Herbatka z ziaren kakaowca
Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]
paź
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze