Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa „China” zastanawiasz się czy dobrze znasz się na geografii, a kiedy widzisz „Clonal” zastanawiasz się, czy naukowcy nie uprawiają herbaty laboratoryjnych probówkach?
Nie jesteś jedyny.
Na początek, możesz być spokojny, żadne herbaty Darjeeling nie pochodzą z laboratorium.
O co chodzi z oznaczeniem „China” i „Clonal” na herbacie Darjeeling?
Żeby dobrze zrozumieć te oznaczenia, musimy cofnąć się w czasie. Możecie nie wiedzieć, ale pierwsze nasiona herbaty dotarły do prowincji Darjeeling (Indie) właśnie z Chin. Została posadzona przez wielkiego człowieka, który bardzo kochał herbatę. Nazywał się Doktor Arthur Campbell.
Z technicznego punkty widzenia są cztery odmiany herbaty, ale komercyjnie uprawia się tylko dwie. Jedną z nich jest właśnie „China Variety” (Odmiana Chińska), natomiast drugą jest „Assam variety” (Odmiana Assamska).
Liście herbaty z Assamu są duże i mają mocny, zwykle goryczkowy smak po zaparzeniu. Większość czarnych herbat produkuje się właśnie z odmiany Assamskiej.
Liście z chińskich sadzonek bardzo różnią się od tych z Assam. Są dużo mniejsze i dają dużo łagodniejszy oraz mniej goryczkowy smak po prawidłowym zaparzeniu. Właśnie tylko te chińskie sadzonki występują w ogrodach Darjeeling. Tak właśnie wytłumaczyliśmy słowo „China” na opakowaniach herbaty Darjeeling.
Co oznacza słowo „Clonal”?
Przemysł herbaciany rozwinął się bardzo szybko, i jeszcze szybciej okazało się, że nie wszystkie sadzonki herbaty są sobie równe. Niektóre herbaciane rośliny rozwijają się dobrze w określonych warunkach, na przykład na dużej wysokości, podczas gdy inne giną. Niektóre rośliny dają lepsze w smaku liście, z wieloma srebrnymi tipsami, a inne rośliny mają głębsze korzenie, więc mogą przetrwać dotkliwe susze lub intensywne deszcze monsunowe. Jeszcze inne mają lepszą odporność na choroby.
Rolnicy zaczęli zauważać te naturalne cechy poszczególnych roślin i postanowili klonować konkretne sadzonki, żeby poprawić ich jakość i chronić swoje uprawy. Proces klonowania polegał po prostu wybieraniu sadzonek z najbardziej pożądanych roślin herbaty i pielęgnowaniu ich, żeby produkować więcej herbaty.
Nie ma to w żadnym wypadku nic wspólnego z GMO, żadnymi laboratoriami, czy ludźmi w białych fartuchach. Dokładnie to samo zrobiono z odmianami truskawek czy roślinami ziemniaka.
Tak naprawdę można swobodnie zastąpić brzydki „klon”, słowem „odmiana”. W herbacianych rozmowach na świecie te słowa oznaczają dokładnie to samo.
Tekst po polsku na podstawie: www.lovedarjeeling.com/blogs/darjeeling-and-tea/7177994-whats-the-difference-between-china-and-clonal-darjeeling-tea
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Natsume
Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]
Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie
Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]
mar
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie