Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa „China” zastanawiasz się czy dobrze znasz się na geografii, a kiedy widzisz „Clonal” zastanawiasz się, czy naukowcy nie uprawiają herbaty laboratoryjnych probówkach?
Nie jesteś jedyny.
Na początek, możesz być spokojny, żadne herbaty Darjeeling nie pochodzą z laboratorium.
O co chodzi z oznaczeniem „China” i „Clonal” na herbacie Darjeeling?
Żeby dobrze zrozumieć te oznaczenia, musimy cofnąć się w czasie. Możecie nie wiedzieć, ale pierwsze nasiona herbaty dotarły do prowincji Darjeeling (Indie) właśnie z Chin. Została posadzona przez wielkiego człowieka, który bardzo kochał herbatę. Nazywał się Doktor Arthur Campbell.
Z technicznego punkty widzenia są cztery odmiany herbaty, ale komercyjnie uprawia się tylko dwie. Jedną z nich jest właśnie „China Variety” (Odmiana Chińska), natomiast drugą jest „Assam variety” (Odmiana Assamska).
Liście herbaty z Assamu są duże i mają mocny, zwykle goryczkowy smak po zaparzeniu. Większość czarnych herbat produkuje się właśnie z odmiany Assamskiej.
Liście z chińskich sadzonek bardzo różnią się od tych z Assam. Są dużo mniejsze i dają dużo łagodniejszy oraz mniej goryczkowy smak po prawidłowym zaparzeniu. Właśnie tylko te chińskie sadzonki występują w ogrodach Darjeeling. Tak właśnie wytłumaczyliśmy słowo „China” na opakowaniach herbaty Darjeeling.
Co oznacza słowo „Clonal”?
Przemysł herbaciany rozwinął się bardzo szybko, i jeszcze szybciej okazało się, że nie wszystkie sadzonki herbaty są sobie równe. Niektóre herbaciane rośliny rozwijają się dobrze w określonych warunkach, na przykład na dużej wysokości, podczas gdy inne giną. Niektóre rośliny dają lepsze w smaku liście, z wieloma srebrnymi tipsami, a inne rośliny mają głębsze korzenie, więc mogą przetrwać dotkliwe susze lub intensywne deszcze monsunowe. Jeszcze inne mają lepszą odporność na choroby.
Rolnicy zaczęli zauważać te naturalne cechy poszczególnych roślin i postanowili klonować konkretne sadzonki, żeby poprawić ich jakość i chronić swoje uprawy. Proces klonowania polegał po prostu wybieraniu sadzonek z najbardziej pożądanych roślin herbaty i pielęgnowaniu ich, żeby produkować więcej herbaty.
Nie ma to w żadnym wypadku nic wspólnego z GMO, żadnymi laboratoriami, czy ludźmi w białych fartuchach. Dokładnie to samo zrobiono z odmianami truskawek czy roślinami ziemniaka.
Tak naprawdę można swobodnie zastąpić brzydki „klon”, słowem „odmiana”. W herbacianych rozmowach na świecie te słowa oznaczają dokładnie to samo.
Tekst po polsku na podstawie: www.lovedarjeeling.com/blogs/darjeeling-and-tea/7177994-whats-the-difference-between-china-and-clonal-darjeeling-tea
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne
Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]
lis
Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)
Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]
kwi
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę
Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]
kwi
Jak opisać herbatę? Smak, kolor i zapach herbaty
Często opisujemy jedynie smak herbaty, pomijając inne ważne aspekty. Aby dobrze opisać kosztowaną przez nas[...]
kwi
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty