ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa „China” zastanawiasz się czy dobrze znasz się na geografii, a kiedy widzisz „Clonal” zastanawiasz się, czy naukowcy nie uprawiają herbaty laboratoryjnych probówkach?

Nie jesteś jedyny.

Na początek, możesz być spokojny, żadne herbaty Darjeeling nie pochodzą z laboratorium.

O co chodzi z oznaczeniem „China” i „Clonal” na herbacie Darjeeling?

Żeby dobrze zrozumieć te oznaczenia, musimy cofnąć się w czasie. Możecie nie wiedzieć, ale pierwsze nasiona herbaty dotarły do prowincji Darjeeling (Indie) właśnie z Chin. Została posadzona przez wielkiego człowieka, który bardzo kochał herbatę. Nazywał się Doktor Arthur Campbell.

Z technicznego punkty widzenia są cztery odmiany herbaty, ale komercyjnie uprawia się tylko dwie. Jedną z nich jest właśnie „China Variety” (Odmiana Chińska), natomiast drugą jest „Assam variety” (Odmiana Assamska).

Liście herbaty z Assamu są duże i mają mocny, zwykle goryczkowy smak po zaparzeniu. Większość czarnych herbat produkuje się właśnie z odmiany Assamskiej.

Liście z chińskich sadzonek bardzo różnią się od tych z Assam. Są dużo mniejsze i dają dużo łagodniejszy oraz mniej goryczkowy smak po prawidłowym zaparzeniu. Właśnie tylko te chińskie sadzonki występują w ogrodach Darjeeling. Tak właśnie wytłumaczyliśmy słowo „China” na opakowaniach herbaty Darjeeling.

Co oznacza słowo „Clonal”?

Przemysł herbaciany rozwinął się bardzo szybko, i jeszcze szybciej okazało się, że nie wszystkie sadzonki herbaty są sobie równe. Niektóre herbaciane rośliny rozwijają się dobrze w określonych warunkach, na przykład na dużej wysokości, podczas gdy inne giną. Niektóre rośliny dają lepsze w smaku liście, z wieloma srebrnymi tipsami, a inne rośliny mają głębsze korzenie, więc mogą przetrwać dotkliwe susze lub intensywne deszcze monsunowe. Jeszcze inne mają lepszą odporność na choroby.

Rolnicy zaczęli zauważać te naturalne cechy poszczególnych roślin i postanowili klonować konkretne sadzonki, żeby poprawić ich jakość i chronić swoje uprawy. Proces klonowania polegał po prostu wybieraniu sadzonek z najbardziej pożądanych roślin herbaty i pielęgnowaniu ich, żeby produkować więcej herbaty.

Nie ma to w żadnym wypadku nic wspólnego z GMO, żadnymi laboratoriami, czy ludźmi w białych fartuchach. Dokładnie to samo zrobiono z odmianami truskawek czy roślinami ziemniaka.

Tak naprawdę można swobodnie zastąpić brzydki „klon”, słowem „odmiana”. W herbacianych rozmowach na świecie te słowa oznaczają dokładnie to samo.

Tekst po polsku na podstawie: www.lovedarjeeling.com/blogs/darjeeling-and-tea/7177994-whats-the-difference-between-china-and-clonal-darjeeling-tea

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Jak czerwona herbata odchudza? Badania naukowe

Czerwona herbata znana jest od lat jako odchudzająca herbata. Czasem podważa się jej działanie, niestety[...]

Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy

Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]

2 Comments

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

Yerba mate Lord Nelson z maliną i żurawiną, ananasem, trawą cytryną (Lidl) opinie i test

Przetestowaliśmy yerba mate sypaną, którą można znaleźć w Lidlu. W teście znalazły się: yerba mate[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.