W ostatnich dniach wiele mówi się o podniesieniu prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty poprzez dodatek do niej cytryny. Oczywiście pomysł takiej kombinacji nie jest niczym nowym. Zwłaszcza podczas letnich upałów chętnie pijamy zimną zieloną herbatę z dodatkiem soku cytrynowego. Jednakowoż znacznie częściej plaster cytryny kojarzy nam się z kubkiem czarnej herbaty.
Dochodzi tutaj jeszcze kwestia niesławy połączenia herbaty z cytryną. Media z wielkim entuzjazmem pochwyciły swego czasu informację o szkodliwości połączenia cytryny z herbatą, co zaowocowało wieloma nieporozumieniami, szczególnie w naszym kręgu kulturowym, gdzie taki napój jest bardzo popularny.

Czy dodanie cytryny do zielonej herbaty jest zdrowe?
Warto przypomnieć raz jeszcze, że to kontakt cytryny, a właściwie kwasu cytrynowego z liśćmi herbaty powoduje powstanie łatwo przyswajalnej postaci glinu. Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje zdrowe, ponieważ dodatek cytryny do herbaty zielonej może znacznie wzmocnić jej właściwości prozdrowotne.
-
Na łamach „MindBodyGreen” dr Deanna Minich mówi o znacznym zwiększeniu przyswajalności prozdrowotnych polifenoli zawartych w zielonej herbacie cenionych za swój potencjał przeciwutleniający.
-
Podobne wnioski wysnuć można z badań naukowych, jak chociażby opublikowanych w The Natural Science, gdzie wykazano, że herbata z cytryną posiada wyższy poziom przeciwutleniaczy i skuteczniej wyłapuje wolne rodniki.
-
Autor innych badań Miario Ferruzzi wskazuje, że katechiny pochodzące z herbaty źle zachowują się w środowisku naszego układu pokarmowego. W jelitach pozostaje już ich około 20%. Dodatek soku z cytryny znacznie zwiększa ich ilość, którą możemy przyswoić.
W stymulacji w warunkach laboratoryjnych procesów trawienia w żołądku i jelicie cienkim odkryto, że dzięki dodatkowi soku z cytryny zachowało się 80% katechin. Sama witamina C zawarta w soku cytrynowym, a będąca także częstym dodatkiem do produktów spożywczych, zwiększyła zachowaną ilość głównych katechin w herbacie nawet trzynastokrotnie. Wskazuje się ponadto na właściwości stabilizujące składników soku cytrynowego, które wchodzą w reakcję z substancjami zawartymi w naparze herbacianym.
Pozostaje nam więc jedynie zachęcić do wypróbowania na codzień tego prostego połączenia. Może się okazać, że wielu z nas, pijących herbatę czarną z cytryną, rozsmakuje się także w zielonej z takim dodatkiem. Na pewno warto spróbować.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Green Tea with and without Lemon – Ayat Al- Ghafari, Ayat M. Shorbaji, Lamya A. AL-Sarori, Eman O. Baduwailan, Common Tea Formulations Modulate In Vitro Digestive Recovery of Green Tea Catechins – Rodney J. Green, Angus S. Murphy, Burkhard Schulz, Bruce A. Watkins and Mario G. Ferruzzi
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew
Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]
lip
Yerba mate CBSe, opinie
Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]
lip
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?
Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]
lut
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Rodzaje Yerba Mate
Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]
wrz
Do czego służy żeliwny czajnik?
Obecnie dostępne na rynku żeliwne czajniki nadają się nie tylko do grzania wody, ale także[...]
sty