W ostatnich dniach wiele mówi się o podniesieniu prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty poprzez dodatek do niej cytryny. Oczywiście pomysł takiej kombinacji nie jest niczym nowym. Zwłaszcza podczas letnich upałów chętnie pijamy zimną zieloną herbatę z dodatkiem soku cytrynowego. Jednakowoż znacznie częściej plaster cytryny kojarzy nam się z kubkiem czarnej herbaty.
Dochodzi tutaj jeszcze kwestia niesławy połączenia herbaty z cytryną. Media z wielkim entuzjazmem pochwyciły swego czasu informację o szkodliwości połączenia cytryny z herbatą, co zaowocowało wieloma nieporozumieniami, szczególnie w naszym kręgu kulturowym, gdzie taki napój jest bardzo popularny.

Czy dodanie cytryny do zielonej herbaty jest zdrowe?
Warto przypomnieć raz jeszcze, że to kontakt cytryny, a właściwie kwasu cytrynowego z liśćmi herbaty powoduje powstanie łatwo przyswajalnej postaci glinu. Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje zdrowe, ponieważ dodatek cytryny do herbaty zielonej może znacznie wzmocnić jej właściwości prozdrowotne.
-
Na łamach „MindBodyGreen” dr Deanna Minich mówi o znacznym zwiększeniu przyswajalności prozdrowotnych polifenoli zawartych w zielonej herbacie cenionych za swój potencjał przeciwutleniający.
-
Podobne wnioski wysnuć można z badań naukowych, jak chociażby opublikowanych w The Natural Science, gdzie wykazano, że herbata z cytryną posiada wyższy poziom przeciwutleniaczy i skuteczniej wyłapuje wolne rodniki.
-
Autor innych badań Miario Ferruzzi wskazuje, że katechiny pochodzące z herbaty źle zachowują się w środowisku naszego układu pokarmowego. W jelitach pozostaje już ich około 20%. Dodatek soku z cytryny znacznie zwiększa ich ilość, którą możemy przyswoić.
W stymulacji w warunkach laboratoryjnych procesów trawienia w żołądku i jelicie cienkim odkryto, że dzięki dodatkowi soku z cytryny zachowało się 80% katechin. Sama witamina C zawarta w soku cytrynowym, a będąca także częstym dodatkiem do produktów spożywczych, zwiększyła zachowaną ilość głównych katechin w herbacie nawet trzynastokrotnie. Wskazuje się ponadto na właściwości stabilizujące składników soku cytrynowego, które wchodzą w reakcję z substancjami zawartymi w naparze herbacianym.
Pozostaje nam więc jedynie zachęcić do wypróbowania na codzień tego prostego połączenia. Może się okazać, że wielu z nas, pijących herbatę czarną z cytryną, rozsmakuje się także w zielonej z takim dodatkiem. Na pewno warto spróbować.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Green Tea with and without Lemon – Ayat Al- Ghafari, Ayat M. Shorbaji, Lamya A. AL-Sarori, Eman O. Baduwailan, Common Tea Formulations Modulate In Vitro Digestive Recovery of Green Tea Catechins – Rodney J. Green, Angus S. Murphy, Burkhard Schulz, Bruce A. Watkins and Mario G. Ferruzzi
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy
Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]
lut
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie
Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]
kwi
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź