Co pewien czas nauka odkrywa nowe składniki herbaty i jej nowe właściwości prozdrowotne. Poszukiwanie eliksiru nieśmiertelności, a przynajmniej czegoś, co starzenie spowolni, jest obsesją człowieka od początku istnienia jego cywilizacji. Nic dziwnego, że wszelkie doniesienia o niewielkim kroku naprzód w kierunku pokonania starości i wszystkiego, co się z nią wiąże budzi spore zainteresowanie.
Nie inaczej jest z tajemniczym MNA, a właściwie z 1-MNA. Jeszcze precyzyjniej trzeba by powiedzieć 1-metylonikotymnamidem. Zainteresowanie tym mało znanym biomarkerem zawdzięczamy między innymi wystąpieniu Agnieszki Piskały, dietetyczki w Pytaniu na Śniadanie (Dieta japońska zapobiega rakowi, cukrzycy i otyłości. Na czym polega? 19.05.2022), która wspomniała o tej tajemniczej substancji w kontekście zdrowej, japońskiej diety.
Nas przede wszystkim sprawa interesuje, ponieważ 1-MNA jest rzadką substancją, obecną przed wszystkim w glonach i herbacie zielonej. W naszym ciele 1-MNA jest produktem metabolizmu witaminy PP w wątrobie i wspomaga pracę śródbłonka, zapobiegając licznym chorobom układu krwionośnego w tym miażdżycy.

1-MNA opatentowali Polacy, a najgłośniejsze działanie tej substancji odkryto po badaniach przeprowadzonych w 2013 roku w ośrodkach Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurych, w Szwajcarii i Harvard Medical School, Boston w USA. Okazuje się, że 1-MNA może wydłużyć życie. Badania przeprowadzono na nicieniach z gatunku Caenorhabditis elegans, których używa się jako biologicznego modelu starzenia się organizmu ludzkiego. Wyniki są obiecujące, ponieważ 1-MNA przedłużyło życie badanych organizmów. Cenną wskazówką jest tutaj fakt, że Japończycy są najdłużej żyjącym społeczeństwem na świecie. Ich dieta jest najbogatsza właśnie w produkty zawierające 1-MNA. Algi i zielona herbata w naszym kręgu kulturowym są niestety bardzo rzadko spotykane w jadłospisie.

1-MNA ma cały szereg właściwości prozdrowotnych, o których także nie można zapominać, choć nie są tak obiecujące i spektakularne. Liczne prace naukowe wskazują, że substancja poprawia tolerancję wysiłku fizycznego i polecana jest przy rekonwalescencji po przebyciu COVID-19. Poza tym ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Pozostaje nam czekać na wyniki dalszych badań nad cudownymi właściwościami 1-MNA ciesząc się zieloną herbatą i japońską kuchnią, aby korzystać z już poznanych dobrodziejstw tej substancji. Warto podkreślić, że wśród badań znalazły się także i te, które potwierdzają całkowite bezpieczeństwo 1-MNA, więc powtarzamy po raz kolejny, pijmy dobrą herbatę nawet w dużych ilościach, wyjdzie nam to tylko na zdrowie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Korekta: Patryk Płuciennik
Po więcej szczegółów zapraszamy do: 1-mna.pl/literatura
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić własny blend z herbaty? Historia i technika mieszania herbat
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie różnych rodzajów herbat lub herbat z dodatkami, to praktyka znana od[...]
kwi
Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty
Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]
mar
Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie
Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]
lis
Najlepsza herbata na przeziębienie, herbata Aragorna Władca Pierścieni
Czosnek, świeża mięta, miód i imbir: oto przepis na najlepszą herbatę na przeziębienie prosto ze[...]
mar
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis