ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata Milky Mao Feng

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić się może do lekko poskręcanych listków przypominających koniuszki włosów lub określać wysokej jakości herbaty wysokogórskie. „Milky” natomiast informuje nas, że mamy do czynienia z herbatą aromatyzowaną. Różni producenci podają różne zawartości procentowe aromatu, przeważnie jednak oscylują one w okolicach 2%.

Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng
Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng

Swojego Milky Mao Fenga „testowałam” w różnych metodach parzenia – od zachodniej w szklance i bez zaparzacza do gongfu cha w gaiwanie. Najczęściej podawane zalecenia do parzenia to 3g suszu na 120 ml wody w temeraturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas to od 1 do 3 minut.

Herbata ma bardzo przyjemny zapach, podobny do milky oolong – słodkawe mleko w proszku. Listki są ciemno zielone, częściowo połamane. Najbardziej przypadło mi do gustu parzenie metodą gongfu cha w gaiwanie. To w szkalnce, koniec końców, było cierpkawe.

Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng
Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng

Parzenie herbaty Milky Mao Feng

Użyłam wody o temperaturze 80 stopni i wykonałam 3 parzenia 1,2 i 3 minutowe. Nie „budziłam” liści. Teraz wydaje mi się jednak, że chyba lepiej byłoby herbatę jednak opłukać. Polecałabym również nieco niższą temperaturę niż 80 stopni.

Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Najsmaczniejszym parzeniem zostało parzenie numer 3- bez cierpkości (tak jak 1 i 2), aromat w sam raz i dość słodkie. Dlatego wydaje mi się, że gdybym „obudziła” liście, tę słodycz mogłabym otrzymać nieco wcześniej… Przetestuję przy kolejnych parzeniach.

Podsumowując: herbata dość smaczna, chociaż wolę milky oolong. Zdecydowanie nie jest to smak herbaty z dodatkiem mleka, ale zielona herbata z dość ciekawym i przyjemnym aromatem. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatami aromatyzowanymi.

Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Źródła: Oxalis.pl, „Zapiski o herbacie” R.Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

F: Flowery, oznaczenie jakości herbaty

F: Flowery to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata z[...]

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]

3 Comments

Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja

Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]

Co zawiera herbata? Skład i właściwości

Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]

Wyścigi kliprów z herbatą

Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik

Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra? Nie! Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć[...]

3 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.