ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata Milky Mao Feng

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić się może do lekko poskręcanych listków przypominających koniuszki włosów lub określać wysokej jakości herbaty wysokogórskie. „Milky” natomiast informuje nas, że mamy do czynienia z herbatą aromatyzowaną. Różni producenci podają różne zawartości procentowe aromatu, przeważnie jednak oscylują one w okolicach 2%.

Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng
Liście zielonej herbaty Milky Mao Feng

Swojego Milky Mao Fenga „testowałam” w różnych metodach parzenia – od zachodniej w szklance i bez zaparzacza do gongfu cha w gaiwanie. Najczęściej podawane zalecenia do parzenia to 3g suszu na 120 ml wody w temeraturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Czas to od 1 do 3 minut.

Herbata ma bardzo przyjemny zapach, podobny do milky oolong – słodkawe mleko w proszku. Listki są ciemno zielone, częściowo połamane. Najbardziej przypadło mi do gustu parzenie metodą gongfu cha w gaiwanie. To w szkalnce, koniec końców, było cierpkawe.

Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng
Napar zielonej herbaty Milky Mao Feng

Parzenie herbaty Milky Mao Feng

Użyłam wody o temperaturze 80 stopni i wykonałam 3 parzenia 1,2 i 3 minutowe. Nie „budziłam” liści. Teraz wydaje mi się jednak, że chyba lepiej byłoby herbatę jednak opłukać. Polecałabym również nieco niższą temperaturę niż 80 stopni.

Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Najsmaczniejszym parzeniem zostało parzenie numer 3- bez cierpkości (tak jak 1 i 2), aromat w sam raz i dość słodkie. Dlatego wydaje mi się, że gdybym „obudziła” liście, tę słodycz mogłabym otrzymać nieco wcześniej… Przetestuję przy kolejnych parzeniach.

Podsumowując: herbata dość smaczna, chociaż wolę milky oolong. Zdecydowanie nie jest to smak herbaty z dodatkiem mleka, ale zielona herbata z dość ciekawym i przyjemnym aromatem. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatami aromatyzowanymi.

Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng
Trzecie parzenie zielonej herbaty Milky Mao Feng

Źródła: Oxalis.pl, „Zapiski o herbacie” R.Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną

Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]

Dlaczego herbata jest gorzka? Co odpowiada za jej smak i jakie ma właściwości?

Dlaczego herbata jest gorzka? Właściwości i działanie gorzkiego naparu Herbata zawiera wiele substancji odpowiedzialnych za[...]

Kalorie w świątecznej herbacie

Herbata na święta, herbata na zimę. Zdecydowanie przepraszamy się z gorącym kubkiem, nawet jeśli zaniedbywaliśmy[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Yerba mate zdrowsza niż zielona herbata? Polifenole

Ogólna kompozycja polifenoli w mate i herbacie ze zrozumiałych przyczyn różni się znacznie. O ile[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.