Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon’s Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych, która długo zajmowała pierwsze miejsce na liście najlepszych herbat chińskich. Nazywana jest także królową zielonych herbat chińskich.
Produkowana jest oryginalnie w okolicach wioski Longjing niedaleko miasta Hangzhou w prowincji Zhejiang. Plantacje znajdują się w malowniczo położonym obszarze ograniczonym z trzech stron górami, a z czwartej jeziorem Xi Hu czyli jeziorem zachodnim. Korzystna lokalizacja zapewnia dolinie własny mikroklimat korzystny dla uprawy herbaty. Plantacje zajmują jedynie 168 km kwadratowych.
Historia herbaty zielonej Lung Ching
Herbata Lung Ching znana jest od ponad 1700 lat, a jej powstanie opisuje historia wizyty cesarskiej. Cesarz Qianlong pragnąc zbliżyć się do swego ludu pojawił się z wizytą nad jeziorem Xi Hu gdzie w okolicy świątyni rosło osiemnaście krzewów herbacianych. Cesarz zauważył zbierające z nich herbatę młode, piękne kobiety. Wczesnowiosenna aura i widok kobiet zaparły dech w piersiach młodego cesarza. Urzeczony postanowił przyłączyć się do dziewcząt i zaczął wraz z nimi zrywać herbaciane listki. Nagle jednak doniesiono mu, że jego matka zachorowała i prosi go o powrót. Natychmiast wybrał się w drogę i dotarłszy do zakazanego udał się natychmiast do matki. Ta od razu poczuła miłą woń unoszącą się wokół cesarza. Po chwili Qianlong przypomniał sobie o herbacie, którą zbierał, a którą wciąż miał zgniecioną w kieszeni. Cesarzowa poprosiła by mogła napić się tej herbaty. Okazało się, że napar uleczył dolegliwości cesarzowej, a uradowany cesarz ogłosił owe osiemnaście krzewów krzewami cesarskimi i każdy wiosenny zbiór lung chinga trafiał na cesarski dwór.
Krzewy te nadal rosną i nadal produkuje się z nich herbatę, która osiąga ceny za gram wyższe niż za gram złota. Sama nazwa Lung Ching jest tłumaczona na kilka sposobów. Smocza studnia miała by jakoby znajdować się w miejscowości Longjing gdzie zgodnie z legendą miał pić wodę smok. Inna historia, nieco bardziej prawdopodobna mówi, że w rzeczonej studni występuje woda o wyjątkowo dużej gęstości i gdy miesza się z deszczówką na powierzchni pojawiają się wiry i różne cienie i wzory przypominające smoki , a będące skutkiem mieszania się wód o różnej gęstości. Mówi się także, że herbata lung ching parząc się wiruje i unosi się po czym opada, taniec liści miał przypominać Chińczykom taniec smoka.
Obecnie często jest przygotowywana dla pielgrzymów przez buddyjskich mnichów. Ci twierdzą, że herbata ta odpędza złe myśli oraz dodaje sił. Naukowe badania stwierdziły, że jest to herbata najbogatsza w antyrakowe katechiny. Zawiera także wiele witaminy C i aminokwasów. Obniża także poziom cholesterolu.
Herbata lung ching produkowana jest tradycyjnymi metodami gdzie fermentacja, co charakterystyczne dla herbat chińskich, przerwana jest przed podprażanie liści na sucho. Jej wygląd ma przywodzić na myśl spłaszczoną i zgniecioną herbatę w kieszeni cesarza. Liście są rolowane na płasko i cechują się, w przypadku dobrej jakości lung chinga, lekko żółtawym odcieniem liści. Próby podrabiania tej herbaty często sprowadzają się do dłuższego podprażania liści aby imitować lekką żółtawość lung chinga.
Parzenie herbaty zielonej Lung Ching
Parzenie nie odbiega od tradycyjnego sposobu zaparzania zielonych herbat chińskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzymy 2-3 minuty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]
kwi
Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie
Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]
maj
Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test
W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]
maj
Przepisy na zimową herbatę – świąteczna herbata, poradnik
Kiedy tylko noc staje się dłuższa niż dzień, wielu z nas zauważa u siebie zmianę[...]
gru
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście
5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]
wrz
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]