Herbata zielona Lung Ching, chińska herbata zielona parzenie
Smocze Źródło, Dragon’s Well, Longjing, Smocza Studnia. Jest to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych, która długo zajmowała pierwsze miejsce na liście najlepszych herbat chińskich. Nazywana jest także królową zielonych herbat chińskich.
Produkowana jest oryginalnie w okolicach wioski Longjing niedaleko miasta Hangzhou w prowincji Zhejiang. Plantacje znajdują się w malowniczo położonym obszarze ograniczonym z trzech stron górami, a z czwartej jeziorem Xi Hu czyli jeziorem zachodnim. Korzystna lokalizacja zapewnia dolinie własny mikroklimat korzystny dla uprawy herbaty. Plantacje zajmują jedynie 168 km kwadratowych.
Historia herbaty zielonej Lung Ching
Herbata Lung Ching znana jest od ponad 1700 lat, a jej powstanie opisuje historia wizyty cesarskiej. Cesarz Qianlong pragnąc zbliżyć się do swego ludu pojawił się z wizytą nad jeziorem Xi Hu gdzie w okolicy świątyni rosło osiemnaście krzewów herbacianych. Cesarz zauważył zbierające z nich herbatę młode, piękne kobiety. Wczesnowiosenna aura i widok kobiet zaparły dech w piersiach młodego cesarza. Urzeczony postanowił przyłączyć się do dziewcząt i zaczął wraz z nimi zrywać herbaciane listki. Nagle jednak doniesiono mu, że jego matka zachorowała i prosi go o powrót. Natychmiast wybrał się w drogę i dotarłszy do zakazanego udał się natychmiast do matki. Ta od razu poczuła miłą woń unoszącą się wokół cesarza. Po chwili Qianlong przypomniał sobie o herbacie, którą zbierał, a którą wciąż miał zgniecioną w kieszeni. Cesarzowa poprosiła by mogła napić się tej herbaty. Okazało się, że napar uleczył dolegliwości cesarzowej, a uradowany cesarz ogłosił owe osiemnaście krzewów krzewami cesarskimi i każdy wiosenny zbiór lung chinga trafiał na cesarski dwór.
Krzewy te nadal rosną i nadal produkuje się z nich herbatę, która osiąga ceny za gram wyższe niż za gram złota. Sama nazwa Lung Ching jest tłumaczona na kilka sposobów. Smocza studnia miała by jakoby znajdować się w miejscowości Longjing gdzie zgodnie z legendą miał pić wodę smok. Inna historia, nieco bardziej prawdopodobna mówi, że w rzeczonej studni występuje woda o wyjątkowo dużej gęstości i gdy miesza się z deszczówką na powierzchni pojawiają się wiry i różne cienie i wzory przypominające smoki , a będące skutkiem mieszania się wód o różnej gęstości. Mówi się także, że herbata lung ching parząc się wiruje i unosi się po czym opada, taniec liści miał przypominać Chińczykom taniec smoka.
Obecnie często jest przygotowywana dla pielgrzymów przez buddyjskich mnichów. Ci twierdzą, że herbata ta odpędza złe myśli oraz dodaje sił. Naukowe badania stwierdziły, że jest to herbata najbogatsza w antyrakowe katechiny. Zawiera także wiele witaminy C i aminokwasów. Obniża także poziom cholesterolu.
Herbata lung ching produkowana jest tradycyjnymi metodami gdzie fermentacja, co charakterystyczne dla herbat chińskich, przerwana jest przed podprażanie liści na sucho. Jej wygląd ma przywodzić na myśl spłaszczoną i zgniecioną herbatę w kieszeni cesarza. Liście są rolowane na płasko i cechują się, w przypadku dobrej jakości lung chinga, lekko żółtawym odcieniem liści. Próby podrabiania tej herbaty często sprowadzają się do dłuższego podprażania liści aby imitować lekką żółtawość lung chinga.
Parzenie herbaty zielonej Lung Ching
Parzenie nie odbiega od tradycyjnego sposobu zaparzania zielonych herbat chińskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza i parzymy 2-3 minuty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady
Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]
kwi
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Yerba jako napój przyjaźni wiązała się z rytuałem. Celebrował go gospodarz zwany matero. Zaparzał on[...]
wrz
Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]
paź
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate
Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]
sie
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Wymowa chińskich nazw herbat. Jak poprawnie wymawiać?
Poprawna wymowa nazw chińskiej herbaty może być bardzo trudna. Jeżeli chcecie nauczyć się podstaw chińskiej[...]
lut
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi