ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu na metodę parzenia herbaty (tradycyjne lub zimne parzenie) aktywność przeciwutleniająca nie zmienia się znacząco.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali

Które parzenie herbaty jest zdrowsze?

Naukowcy zaparzyli herbatę liściastą: czarną, zieloną, oolong i białą na dwa sposoby. Tradycyjne parzenie trwało 7 minut i zostało wykonane gorącą wodą o temperaturze 90*C, natomiast “cold brew” zalano wodą zimną o temperaturze pokojowej pozostawiono na 2 godziny. Następnie zmierzono ich aktywność przeciwutleniającą i nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy gorącym i zimnym parzeniem herbaty. Wyjątkiem była herbata biała, która otrzymywała lepsze wyniki przy zimnym parzeniu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy

Właściwości przeciwutleniające są ściśle powiązane z zawartością kwasów fenolowych oraz czynnikami chelatującymi. Herbata parzona na zimno okazała się jednak lepszym inhibitorem LDL – czyli skuteczniej obniżała poziom, tak zwanego, złego cholesterolu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL

Źródło: Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Elisabetta Venditti, Tiziana Bacchetti, Luca Tiano, Patricia Carloni, Lucedio Greci, Elisabetta Damiani

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie

Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]

Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową

Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]

Herbata Zielona Genmaicha

Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata[...]

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety

Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]

Jak przechowywać herbatę? W czym przechowywać herbatę? Opinie

Kupioną herbatę najlepiej przesypać do czystego i wolnego od innych zapachów (zwłaszcza poprzedniej herbaty) naczynia.[...]

2 Comments

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.