ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu na metodę parzenia herbaty (tradycyjne lub zimne parzenie) aktywność przeciwutleniająca nie zmienia się znacząco.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność chelatowania metali

Które parzenie herbaty jest zdrowsze?

Naukowcy zaparzyli herbatę liściastą: czarną, zieloną, oolong i białą na dwa sposoby. Tradycyjne parzenie trwało 7 minut i zostało wykonane gorącą wodą o temperaturze 90*C, natomiast “cold brew” zalano wodą zimną o temperaturze pokojowej pozostawiono na 2 godziny. Następnie zmierzono ich aktywność przeciwutleniającą i nie stwierdzono istotnych różnic pomiędzy gorącym i zimnym parzeniem herbaty. Wyjątkiem była herbata biała, która otrzymywała lepsze wyniki przy zimnym parzeniu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy

Właściwości przeciwutleniające są ściśle powiązane z zawartością kwasów fenolowych oraz czynnikami chelatującymi. Herbata parzona na zimno okazała się jednak lepszym inhibitorem LDL – czyli skuteczniej obniżała poziom, tak zwanego, złego cholesterolu.

Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL
Temperatura parzenia herbaty w właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości? Aktywność przeciwutleniaczy a LDL

Źródło: Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Elisabetta Venditti, Tiziana Bacchetti, Luca Tiano, Patricia Carloni, Lucedio Greci, Elisabetta Damiani

Fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]

2 Comments

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Anhui, prowincja w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling

Lista ogrodów w prowincji Darjeeling, ogrody Darjeeling. Lista ponad 80 ogrodów herbacianych rozsianych na terenie[...]

Herbata artystyczna rozwijająca się, kwitnąca, jak parzyć, porady

Herbata rozwijająca się jest zawsze wykonywana ręcznie. Jest to dziedzina sztuki. Stworzenie takiej kompozycji nie[...]

Kim był Jan Szychowski, twórca polskiej yerba mate Amanda?

Jan Juan Szychowski to ważna postać na scenie yerba mate. Jest także bardzo docenianym Polakiem[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.