Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako „herbata ciągnięta”. Co to oznacza? Chodzi tutaj o specyficzny i kuglarski sposób przygotowywania teh tarik. Technika ta znana jest także z Tajlandii, gdzie podobnie przygotowuje się słynna tajską mrożoną herbatę.
Herbata Teh Tarik
Kuglarskie zabawy mają przyciągnąć klientów, którzy chcą popatrzeć jak w artystyczny sposób przygotowuje się ich herbatę. Cała sztuka polega na przelewaniu naparu herbacianego wraz z mlekiem z jednego kubka do drugiego by dobrze wszystko wymieszać i doprowadzić do powstania gęstej piany. Przelewanie naparu odbywa się z dużej wysokości lub w czasie wykonywania piruetów z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Pozwala to przelewać napar cienką strugą niemalże w poziomie.
Popisy sprzedawców odbijają się na utargu i mają źródło w historii. Jako pierwsi taką herbatę przygotowywali muzułmańscy imigranci rozkładając swoje stragany przy plantacjach kauczuku. Próbowali oni sprzedać swoją herbatę robotnikom i aby przyciągnąć klientów do swojego stoiska wpadli na pomysł, żeby nęcić ich widokiem przelewanej z wysoka herbaty.
Dziś herbata teh tarik jest oficjalnie narodowym napojem w Malezji. Znana jest także w Singapurze.
Teh tarik można bardzo łatwo przygotować jeśli oczywiście pominiemy żonglerkę. Potrzebny nam jest mocny napar czarnej herbaty oraz słodzone mleko zagęszczone. Początki tego naparu są nieco niechlubne, ponieważ brak dobrej jakości herbaty spowodował konieczność zdominowania go innym wyrazistym smakiem. Padło tutaj na zagęszczone, słodkie mleko, ponieważ nie tylko wpisywało się to w angielską kulturę herbacianą ale także maskowało nieszczególną herbatę gęstym, śmietankowym smakiem skondensowanego mleka. Aby takie gęste mleko równo wymieszać niezbędne jest kilkukrotne przelanie naparu, choć nie koniecznie w połączeniu z piruetem.

Herbata do tek tarik powinna być cejlońska. Mocny napar może być dosłodzony, lub nie posłodzony wcale, zgodnie z życzeniem klienta. Są także wersje z imbirem, a nawet mieszanka z kawą.
Wspólną cechą jest „przetrzymany” mocny napar czarnej herbaty, skondensowane mleko słodzone oraz przelanie cienką strugą z wysoka powodujące powstanie pianki.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródło fotografii głównej: youtube.com / user: iwtbm
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Dzień terere yerba mate
Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]
lut
Quiz o kawie
Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]
lis
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Herbata w Turcji
Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]
mar
Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis
Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]
mar
Dlaczego herbata jest gorzka?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]
cze
Herbata oolong – poradnik
Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]
mar
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip