Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako „herbata ciągnięta”. Co to oznacza? Chodzi tutaj o specyficzny i kuglarski sposób przygotowywania teh tarik. Technika ta znana jest także z Tajlandii, gdzie podobnie przygotowuje się słynna tajską mrożoną herbatę.
Herbata Teh Tarik
Kuglarskie zabawy mają przyciągnąć klientów, którzy chcą popatrzeć jak w artystyczny sposób przygotowuje się ich herbatę. Cała sztuka polega na przelewaniu naparu herbacianego wraz z mlekiem z jednego kubka do drugiego by dobrze wszystko wymieszać i doprowadzić do powstania gęstej piany. Przelewanie naparu odbywa się z dużej wysokości lub w czasie wykonywania piruetów z wykorzystaniem siły odśrodkowej. Pozwala to przelewać napar cienką strugą niemalże w poziomie.
Popisy sprzedawców odbijają się na utargu i mają źródło w historii. Jako pierwsi taką herbatę przygotowywali muzułmańscy imigranci rozkładając swoje stragany przy plantacjach kauczuku. Próbowali oni sprzedać swoją herbatę robotnikom i aby przyciągnąć klientów do swojego stoiska wpadli na pomysł, żeby nęcić ich widokiem przelewanej z wysoka herbaty.
Dziś herbata teh tarik jest oficjalnie narodowym napojem w Malezji. Znana jest także w Singapurze.
Teh tarik można bardzo łatwo przygotować jeśli oczywiście pominiemy żonglerkę. Potrzebny nam jest mocny napar czarnej herbaty oraz słodzone mleko zagęszczone. Początki tego naparu są nieco niechlubne, ponieważ brak dobrej jakości herbaty spowodował konieczność zdominowania go innym wyrazistym smakiem. Padło tutaj na zagęszczone, słodkie mleko, ponieważ nie tylko wpisywało się to w angielską kulturę herbacianą ale także maskowało nieszczególną herbatę gęstym, śmietankowym smakiem skondensowanego mleka. Aby takie gęste mleko równo wymieszać niezbędne jest kilkukrotne przelanie naparu, choć nie koniecznie w połączeniu z piruetem.

Herbata do tek tarik powinna być cejlońska. Mocny napar może być dosłodzony, lub nie posłodzony wcale, zgodnie z życzeniem klienta. Są także wersje z imbirem, a nawet mieszanka z kawą.
Wspólną cechą jest „przetrzymany” mocny napar czarnej herbaty, skondensowane mleko słodzone oraz przelanie cienką strugą z wysoka powodujące powstanie pianki.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródło fotografii głównej: youtube.com / user: iwtbm
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbata rozpuszczalna granulowana – jak powstaje? Czy jest zdrowa?
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej? W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie[...]
lis
Japonia okiem herbacianego turysty (część 2)
Jadąc do Japonii, trzeba przygotować się na kilka rzeczy. Herbata nie jest widoczna, prędzej trafimy[...]
lis
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody
Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]
kwi
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Co zawiera herbata? Skład herbaty
Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]
maj
Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować
Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]
sie