W maju tego roku głośno zaczęło robić się o nowej, popularnej w Azji herbacie. Nowe lokale jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się w coraz to nowszych miejscach. W Singapurze, w Wietnamie, w Hong Kongu już półtorej godziny przed otwarciem nowych „herbaciarni” ustawiają się kolejki do wejścia po to, by zakupić nowy przysmak.
Cheese tea
Czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z założenia wymierzony w popkulturę ma wyprzeć słynne bubble tea i póki co, trzeba przyznać, radzi sobie całkiem nieźle. Ogromna sprzedaż serowych herbat owocuje tym, że właściciele lokali w ciągu miesiąca są gotowi otwierać filie w innych miastach.
Jak zrobić cheese tea? Przepis
Lista składników:
- śmietana 36%,
- serek typu philadelpia,
- słodkie mleko w tubce (lub cukier puder),
- zimna herbata (na przykład wykonana metodą cold brew),
- lód w kostkach.
- Ubijamy śmietaną wraz z serkiem i dodatkiem słodkiego mleczka,
- kubek wypełniamy lodem i zalewamy zimną herbatą do 2/3 objętości,
- ubitym serkiem dekorujemy wierzch naszej mrożonej herbaty cheese tea,
- pijemy pod kątem 45 stopni i gotowe! Smacznego!

Co to tak właściwie jest herbata serowa?
Odpowiedzi nie trzeba wcale długo szukać. Nie jest to herbata z żółtym serem, bo to od razu nam się kojarzy, lecz herbata z dodatkiem cream cheese, czyli puszystego, śmietankowego twarożku. Całość podana na słodko kojarzy się z sernikiem. Twarożek z cukrem, śmietaną i mlekiem daje lekko lejącą się mieszaninę, która utrzymuje się na powierzchni mrożonej herbaty tworząc biały kożuszek. Co znajdziemy pod kożuszkiem? Tutaj pomysłom nie ma końca. Przede wszystkim może to być czarna herbata ziemnego parzenia, czyli taka, której liście zalano zimną wodą na kilka godzin. Inny pomysł to oczywiście herbata zielona przygotowana w ten sam sposób. Z rozmachem wkroczyła tutaj także mielona na proszek matcha, która zdominowała azjatycki wyrób herbacianych słodkości idealnie komponując się z cukrem i mlekiem w różnego rodzaju koktajlach. Poza tym spotkać możemy wersje czekoladowe, owocowe, a nawet kawowe.
Wspaniały, puszysty smak serka w połączeniu z orzeźwiającą herbatą nie musiał prosić się o popularność.

Serowe wąsy
Jest jednak jedna kwestia, której nie przewidzieli pomysłodawcy, a która bez wątpienia przysporzyła im klientów. Nowy napój pity poprawnie, czyli z kubka przechylonego pod kątem 45 stopni, po to by móc jednocześnie nabrać do ust i serka i herbaty, pozostawia gęste i sztywne serowe wąsy na twarzy pijącego. Azjaci uznali to za zabawne i zaczęli swoje zdjęcia z taką „ozdobą” pod nosem umieszczać na portalach społecznościowych. Odtąd każdy pragnie zrobić sobie selfie z serowymi wąsami i podzielić się nim z przyjaciółmi.

Pozostaje już tylko czekać na serową herbatę w Europie. Ciekawe, czy tak jak ser zalewa herbaciany rynek, serowe wąsy zaleją internet.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
216 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty
Herbata mrożona. Jak zrobić najlepszą mrożoną herbatę w domu?
Ice tea to wynalazek, który powstał w USA w czasie targów herbacianych. Okazało się, że[...]
maj
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Herbata bąbelkowa, Bubble tea, Boba milk tea, Pearl milk tea, opinie
Czym jest herbata bąbelkowa? (Albo jeśli ktoś woli bubble tea) Jest to swego rodzaju mieszanka-[...]
cze
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore
Czym różni się Yerba Mate dla Zuchwałych Cejrowskiego od Yerba Mate Pipore? Oprócz opakowania różni[...]
wrz
Jak parzyć czystek? Opinie lekarzy i przeciwskazania
Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są[...]
kwi
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz