W maju tego roku głośno zaczęło robić się o nowej, popularnej w Azji herbacie. Nowe lokale jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się w coraz to nowszych miejscach. W Singapurze, w Wietnamie, w Hong Kongu już półtorej godziny przed otwarciem nowych „herbaciarni” ustawiają się kolejki do wejścia po to, by zakupić nowy przysmak.
Cheese tea
Czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z założenia wymierzony w popkulturę ma wyprzeć słynne bubble tea i póki co, trzeba przyznać, radzi sobie całkiem nieźle. Ogromna sprzedaż serowych herbat owocuje tym, że właściciele lokali w ciągu miesiąca są gotowi otwierać filie w innych miastach.
Jak zrobić cheese tea? Przepis
Lista składników:
- śmietana 36%,
- serek typu philadelpia,
- słodkie mleko w tubce (lub cukier puder),
- zimna herbata (na przykład wykonana metodą cold brew),
- lód w kostkach.
- Ubijamy śmietaną wraz z serkiem i dodatkiem słodkiego mleczka,
- kubek wypełniamy lodem i zalewamy zimną herbatą do 2/3 objętości,
- ubitym serkiem dekorujemy wierzch naszej mrożonej herbaty cheese tea,
- pijemy pod kątem 45 stopni i gotowe! Smacznego!

Co to tak właściwie jest herbata serowa?
Odpowiedzi nie trzeba wcale długo szukać. Nie jest to herbata z żółtym serem, bo to od razu nam się kojarzy, lecz herbata z dodatkiem cream cheese, czyli puszystego, śmietankowego twarożku. Całość podana na słodko kojarzy się z sernikiem. Twarożek z cukrem, śmietaną i mlekiem daje lekko lejącą się mieszaninę, która utrzymuje się na powierzchni mrożonej herbaty tworząc biały kożuszek. Co znajdziemy pod kożuszkiem? Tutaj pomysłom nie ma końca. Przede wszystkim może to być czarna herbata ziemnego parzenia, czyli taka, której liście zalano zimną wodą na kilka godzin. Inny pomysł to oczywiście herbata zielona przygotowana w ten sam sposób. Z rozmachem wkroczyła tutaj także mielona na proszek matcha, która zdominowała azjatycki wyrób herbacianych słodkości idealnie komponując się z cukrem i mlekiem w różnego rodzaju koktajlach. Poza tym spotkać możemy wersje czekoladowe, owocowe, a nawet kawowe.
Wspaniały, puszysty smak serka w połączeniu z orzeźwiającą herbatą nie musiał prosić się o popularność.

Serowe wąsy
Jest jednak jedna kwestia, której nie przewidzieli pomysłodawcy, a która bez wątpienia przysporzyła im klientów. Nowy napój pity poprawnie, czyli z kubka przechylonego pod kątem 45 stopni, po to by móc jednocześnie nabrać do ust i serka i herbaty, pozostawia gęste i sztywne serowe wąsy na twarzy pijącego. Azjaci uznali to za zabawne i zaczęli swoje zdjęcia z taką „ozdobą” pod nosem umieszczać na portalach społecznościowych. Odtąd każdy pragnie zrobić sobie selfie z serowymi wąsami i podzielić się nim z przyjaciółmi.

Pozostaje już tylko czekać na serową herbatę w Europie. Ciekawe, czy tak jak ser zalewa herbaciany rynek, serowe wąsy zaleją internet.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
216 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Da Hong Pao oolong
Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]
paź
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?
Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]
lis
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Czym różni się herbata liściasta od herbaty ekspresowej?
Wiele mówi się o tym, że herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej w torebkach.[...]
sie
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut