ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenie gatunków herbat

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat.

Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy.

GT

Golden Tips

Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling.

SFTGFOP 1

 

Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbaty najwyższej jakości o równomiernych liściach, specjalnie selekcjonowane i z wielką starannością przetworzone.  Produkowane głównie w Darjeelingu i do niedawna w Assamie..

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

TGFOP 1

 

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbata zawierająca dużą ilość złotych tipsów. Jest to najwyższa klasa jakości herbaty. Główne uprawy W Darjeelingu i na Assamie.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

GFOP 1

Golden Flowery Orange Pekoe 1.

Najczęściej używane określenie dla wysokiej jakości herbat z Kenii zawierających dużo złocistych tipsów. Na plantacjach w Indiach (Assam, Darjeeling) rzadko używana.

FOP

Flowery Orange Pekoe

Herbata sporządzona z pierwszego listka, pędu oraz pączka. Listki są młode i delikatne, zawiera złote tipsy oraz cześć długich liści z otworkami częściowo zdrewniałe. Jest to druga klasa jakości herbaty dla herbat z Assam, Dooars i z Bangladeszu.

FOP 1

Flowery Orange Pekoe 1.

OP Sup.

Orange Pekoe Superior.

Oznaczenie używane dla herbat wysokiej jakości o małych listkach wyłącznie z plantacji indonezyjskich (Jawa, Sumatra).

OP

Orange Pekoe.

Herbata należąca do podstawowej produkcji z Cejlonu i Jawy. Sporządzona z drugiego listka na pędzie. Liście są długie i sztywne mają niewiele otworów (perforacji). Raczej nie zawierają tipsów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Święto Herbaty 9 – 1-2 lipca 2017

W tym roku już po raz dziewiąty w Cieszynie spotkają się miłośnicy dobrej herbaty, a[...]

Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach

Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]

Trendy w herbacie 2019

Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]

I wtedy piję herbatę

Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]

1 Comments

Terroir, czyli jak zmienia się smak herbaty w zależności od zbioru z plantacji

Dzięki terroir jesteśmy w stanie rozróżniać nie tylko rodzaj i kultywar herbaty, ale także miejsce[...]

Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty

Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]

Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?

Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.