ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Oznaczenie gatunków herbat

Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających konkretne gatunki herbat.

Przy herbatach o całych liściach spotkać możemy następujące typy.

GT

Golden Tips

Złociste pączki herbaty nie mające walorów smakowych używane są głównie do polepszania optycznego wyglądu mieszanek. Główne miejsca produkcji to plantacje Assam i Darjeeling.

SFTGFOP 1

 

Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbaty najwyższej jakości o równomiernych liściach, specjalnie selekcjonowane i z wielką starannością przetworzone.  Produkowane głównie w Darjeelingu i do niedawna w Assamie..

FTGFOP

Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

TGFOP 1

 

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1

Herbata zawierająca dużą ilość złotych tipsów. Jest to najwyższa klasa jakości herbaty. Główne uprawy W Darjeelingu i na Assamie.

TGFOP

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.

GFOP 1

Golden Flowery Orange Pekoe 1.

Najczęściej używane określenie dla wysokiej jakości herbat z Kenii zawierających dużo złocistych tipsów. Na plantacjach w Indiach (Assam, Darjeeling) rzadko używana.

FOP

Flowery Orange Pekoe

Herbata sporządzona z pierwszego listka, pędu oraz pączka. Listki są młode i delikatne, zawiera złote tipsy oraz cześć długich liści z otworkami częściowo zdrewniałe. Jest to druga klasa jakości herbaty dla herbat z Assam, Dooars i z Bangladeszu.

FOP 1

Flowery Orange Pekoe 1.

OP Sup.

Orange Pekoe Superior.

Oznaczenie używane dla herbat wysokiej jakości o małych listkach wyłącznie z plantacji indonezyjskich (Jawa, Sumatra).

OP

Orange Pekoe.

Herbata należąca do podstawowej produkcji z Cejlonu i Jawy. Sporządzona z drugiego listka na pędzie. Liście są długie i sztywne mają niewiele otworów (perforacji). Raczej nie zawierają tipsów.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Chakin

Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]

Ostrokrzew niemocny, czyli bezkofeinowa yerba mate

Są wśród nas osoby, które nie lubią bądź nie mogą przyjmować kofeiny. Dzieje się tak[...]

2 Comments

Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)

Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]

Herbata na przeziębienie

Sezon przeziębieniowo-grypowy szaleje. Znowu wszyscy dookoła kichają, kaszlą i prychają. Wszędzie pełno reklam “super ekstra”[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.