ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przyszło lato, a wraz z nim zmieniły się nasze gusty jeśli chodzi o napoje. To jesienią i zimą pijamy dużo herbaty parzonej na ciepło, w lecie natomiast na naszych stołach króluje ice tea. Nie zawsze jest to tradycyjna i mająca największe prawa do tej nazwy, zmrożona herbata czarna z lodem i cytryną, jaką wynaleziono w USA. Ice tea dzisiaj to w wielu przypadkach tak zwane cold brew czyli zimne parzenia. Herbata przygotowana w ten sposób nie zawsze ma smak identyczny jaki uzyskałaby przy zwykłym parzeniu. Parzenie zimne to tak na prawdę nie parzenie – jest to swego rodzaju ekstrakcja esencji herbacianej z liści za pomocą długiego moczenia ich w zimnej wodzie. Do naparu przedostają się zawarte w liściach substancje w nieco innej kompozycji niż normalnie. Zimne parzenie daje napar słodszy, pozbawiony większości goryczy i niestety także dużej części kofeiny. Jeśli jednak cenimy sobie orzeźwiające i tonizujące właściwości napoju, a zarazem prostotę przygotowania, jest to coś w sam raz dla nas.

Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak
Zestaw do herbaty: matcha, matchawan, chasen, chashaku, stojak

Matcha

Dużą popularnością od pewnego czasu cieszy się mielona na gładki puder, zielona herbata matcha. Tradycyjnie przygotowuje się ją z delikatnych i młodych listków herbaty o wyjątkowo dużej zawartości aminokwasów, które roślina wytwarza dzięki częściowemu zacienieniu plantacji. Uważana jest za prawdziwy eliksir zdrowia, ponieważ poza dużą ilością kofeiny zawiera także liczne polifenole i wspomniane aminokwasy. Dzięki postaci drobnego proszku jej napar można nazwać koncentratem herbacianym, bo wszystkie dobroczynne substancje występują tam w większej ilości.

Przepisy na matchę

Istnieje wiele różnorodnych przepisów na wykorzystanie matchy do przygotowania napojów mniej lub bardziej zbliżonych do tradycyjnej formy jej podania. Oryginalnie przygotowuje się ją ubijając i spieniając proszek w niewielkiej ilości gorącej wody za pomocą specjalnej, bambusowej mątewki. Z powodzeniem można jednak użyć różnych alternatywnych sposobów zastępując gorącą wodę sokami, mlekiem lub wodą zimną. Sam proces spieniania można zaś przeprowadzić za pomocą spieniacza do mleka lub shakera do drinków.

Shaker do herbaty Matcha na zimno 600ml
Shaker do herbaty Matcha na zimno 600ml

Rozwiązanie takie jest wyjątkowo łatwą i praktyczną propozycją na letnie upały. Przygotowanie orzeźwiającego napoju z zimno parzonej matchy trwa chwilę, a smak i wygląd napoju zachwycają czyniąc z niej nie tylko bardzo zdrową ale także niezwykle estetyczną ice tea.

Do przygotowania najprostszej wersji potrzeba tak na prawdę jedynie:

  • matchy,
  • zimnej wody
  • i kostek lodu.

Pasujące dodatki zaś podkreślą jej smak i tonizujące właściwości. Nasza propozycja to matcha z limonką i ogórkiem.

  • Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody,
  • dodajemy pół małej łyżeczki matchy i wciskamy nieco soku ze świeżej limonki.
  • Do szklanki o pojemności około 400 ml wkładamy kostki lodu i plasterek zielonego ogórka. Z ogórkiem należy uważać by nie przesadzić, ponieważ jego intensywny smak może zdominować napój.
  • Przygotowaną w shakerze matche wlewamy na lód i już możemy delektować się pyszną ice tea.
  • Plasterek limonki i listek świeżej mięty doskonale dopełnią efektu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha
Chasen Bambusowy pędzel do herbaty Matcha

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciarnia Czarka Kraków

Herbaciarnia Czarka Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 422 93 82, 606 97 25 34, adres:[...]

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

Dlaczego Egipcjanie piją herbatę typu dust? Tajemnice pyłu herbacianego

Herbata typu dust, dlaczego jest popularna w Egipcie? Herbata typu dust to najdrobniejsza frakcja herbaty.[...]

Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce

Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]

Ile jest rodzajów herbaty?

Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]

Test herbat Healthcare and Beauty

Przeprowadziliśmy test smaku i składu herbaty marki Healthcare and Beauty. Herbaty sprzedawane w opakowaniach po[...]

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.