Przyszło lato, a wraz z nim zmieniły się nasze gusty jeśli chodzi o napoje. To jesienią i zimą pijamy dużo herbaty parzonej na ciepło, w lecie natomiast na naszych stołach króluje ice tea. Nie zawsze jest to tradycyjna i mająca największe prawa do tej nazwy, zmrożona herbata czarna z lodem i cytryną, jaką wynaleziono w USA. Ice tea dzisiaj to w wielu przypadkach tak zwane cold brew czyli zimne parzenia. Herbata przygotowana w ten sposób nie zawsze ma smak identyczny jaki uzyskałaby przy zwykłym parzeniu. Parzenie zimne to tak na prawdę nie parzenie – jest to swego rodzaju ekstrakcja esencji herbacianej z liści za pomocą długiego moczenia ich w zimnej wodzie. Do naparu przedostają się zawarte w liściach substancje w nieco innej kompozycji niż normalnie. Zimne parzenie daje napar słodszy, pozbawiony większości goryczy i niestety także dużej części kofeiny. Jeśli jednak cenimy sobie orzeźwiające i tonizujące właściwości napoju, a zarazem prostotę przygotowania, jest to coś w sam raz dla nas.

Matcha
Dużą popularnością od pewnego czasu cieszy się mielona na gładki puder, zielona herbata matcha. Tradycyjnie przygotowuje się ją z delikatnych i młodych listków herbaty o wyjątkowo dużej zawartości aminokwasów, które roślina wytwarza dzięki częściowemu zacienieniu plantacji. Uważana jest za prawdziwy eliksir zdrowia, ponieważ poza dużą ilością kofeiny zawiera także liczne polifenole i wspomniane aminokwasy. Dzięki postaci drobnego proszku jej napar można nazwać koncentratem herbacianym, bo wszystkie dobroczynne substancje występują tam w większej ilości.
Przepisy na matchę
Istnieje wiele różnorodnych przepisów na wykorzystanie matchy do przygotowania napojów mniej lub bardziej zbliżonych do tradycyjnej formy jej podania. Oryginalnie przygotowuje się ją ubijając i spieniając proszek w niewielkiej ilości gorącej wody za pomocą specjalnej, bambusowej mątewki. Z powodzeniem można jednak użyć różnych alternatywnych sposobów zastępując gorącą wodę sokami, mlekiem lub wodą zimną. Sam proces spieniania można zaś przeprowadzić za pomocą spieniacza do mleka lub shakera do drinków.

Rozwiązanie takie jest wyjątkowo łatwą i praktyczną propozycją na letnie upały. Przygotowanie orzeźwiającego napoju z zimno parzonej matchy trwa chwilę, a smak i wygląd napoju zachwycają czyniąc z niej nie tylko bardzo zdrową ale także niezwykle estetyczną ice tea.
Do przygotowania najprostszej wersji potrzeba tak na prawdę jedynie:
- matchy,
- zimnej wody
- i kostek lodu.
Pasujące dodatki zaś podkreślą jej smak i tonizujące właściwości. Nasza propozycja to matcha z limonką i ogórkiem.
- Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody,
- dodajemy pół małej łyżeczki matchy i wciskamy nieco soku ze świeżej limonki.
- Do szklanki o pojemności około 400 ml wkładamy kostki lodu i plasterek zielonego ogórka. Z ogórkiem należy uważać by nie przesadzić, ponieważ jego intensywny smak może zdominować napój.
- Przygotowaną w shakerze matche wlewamy na lód i już możemy delektować się pyszną ice tea.
- Plasterek limonki i listek świeżej mięty doskonale dopełnią efektu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka
Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]
gru
Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]
lip
Oznaczenie zbiorów herbaty
Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]
mar
Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Herbata z pigwą i geranium – przepis
Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]
gru
Dlaczego herbata jest gorzka?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]
cze