ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Lassi to słynny indyjski napój, który często serwuje się u ulicznych sprzedawców. Jest orzeźwiający i sycący. Jego podstawowa wersja składa się z jogurtu, wody i soli. Nieco podobny specjał popularny jest w Turcji, gdzie nosi nazwę ajran.

Na zachodzie Lassi znane jest głównie w swej słodkiej postaci z mango. Mango Lassi możemy już kupić nie tylko w indyjskich restauracjach, ale także w różnych innych lokalach i kawiarniach.

Mało kto jednak próbował lekko słonej wersji indyjskiej. Jeszcze mniej osób probowało przygotować Lassi w wersji herbacianej, choć sporo przepisów na różne odmiany i wariację na temat tego napoju możemy znaleźć w internecie. Przygotowuje się Lassi z miętą, z korzennymi przyprawami oraz z wodą różaną.

Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz zastosowań w różnych recepturach na koktajle i shaki czyni ją niezwykle popularnym dodatkiem. Jest zdrowa i pobudzająca, a w dodatku łatwa w użyciu. Można z łatwością zastąpić nią kawę robiąc matchowe latte lub dosypać jej do porannego, pożywnego koktajlu owocowego oraz granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kulinarnie Indie oraz Japonię zwłaszcza, że smak jogurtu oraz zielonej herbaty doskonale się komponują.

Oto prosty i szybki przepis na Lassi z herbatą matcha, który polecamy każdemu kto próbował i pokochał słynne mango lassi oraz tym, którzy mimo kończącego się lata wciąż poszukują zdrowego i pożywnego orzeźwienia.

  • Do przygotowania lassi potrzebny jest naturalny jogurt i woda oraz szczypta soli.
  • Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać i już można pić. Często dodaje się do niego szczyptę kardamonu. My polecamy również popularny dodatek wody różanej.
  • Przygotowując lassi z matchą, zwyczajnie zastępujemy wodę matchą. Woda nie musi być ciepła, ponieważ matcha doskonale rozpuszcza się także w wodzie zimnej.
  • Bierzemy zatem kubek jogurtu oraz taką samą ilość zimnej wody, w której rozrabiamy około 2 gramów matchy (pół łyżeczki). Tradycyjnie należy użyć bambusowej trzepaczki, aczkolwiek powszechnie używa się również do tego elektrycznej mątewki do spieniania mleka. Doskonale nada się też blender lub shaker. Chodzi o to, by nie powstały grudki matchy.
  • Jogurt i zimną matchę mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz dwie łyżki wody różanej.
  • Słodzimy łyżką cukru lub dwiema syropu trzcinowego, zdecydowanie łatwiej się rozpuszcza. Podajemy schłodzone z kostkami lodu. Smacznego!

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Matero: Yerba Mate

Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]

Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking

Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]

Yerba mate de ruso

Yerba mate de ruso to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem soku owocowego[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.