Lassi to słynny indyjski napój, który często serwuje się u ulicznych sprzedawców. Jest orzeźwiający i sycący. Jego podstawowa wersja składa się z jogurtu, wody i soli. Nieco podobny specjał popularny jest w Turcji, gdzie nosi nazwę ajran.
Na zachodzie Lassi znane jest głównie w swej słodkiej postaci z mango. Mango Lassi możemy już kupić nie tylko w indyjskich restauracjach, ale także w różnych innych lokalach i kawiarniach.
Mało kto jednak próbował lekko słonej wersji indyjskiej. Jeszcze mniej osób probowało przygotować Lassi w wersji herbacianej, choć sporo przepisów na różne odmiany i wariację na temat tego napoju możemy znaleźć w internecie. Przygotowuje się Lassi z miętą, z korzennymi przyprawami oraz z wodą różaną.

Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz zastosowań w różnych recepturach na koktajle i shaki czyni ją niezwykle popularnym dodatkiem. Jest zdrowa i pobudzająca, a w dodatku łatwa w użyciu. Można z łatwością zastąpić nią kawę robiąc matchowe latte lub dosypać jej do porannego, pożywnego koktajlu owocowego oraz granoli. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kulinarnie Indie oraz Japonię zwłaszcza, że smak jogurtu oraz zielonej herbaty doskonale się komponują.
Oto prosty i szybki przepis na Lassi z herbatą matcha, który polecamy każdemu kto próbował i pokochał słynne mango lassi oraz tym, którzy mimo kończącego się lata wciąż poszukują zdrowego i pożywnego orzeźwienia.
- Do przygotowania lassi potrzebny jest naturalny jogurt i woda oraz szczypta soli.
- Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać i już można pić. Często dodaje się do niego szczyptę kardamonu. My polecamy również popularny dodatek wody różanej.
- Przygotowując lassi z matchą, zwyczajnie zastępujemy wodę matchą. Woda nie musi być ciepła, ponieważ matcha doskonale rozpuszcza się także w wodzie zimnej.
- Bierzemy zatem kubek jogurtu oraz taką samą ilość zimnej wody, w której rozrabiamy około 2 gramów matchy (pół łyżeczki). Tradycyjnie należy użyć bambusowej trzepaczki, aczkolwiek powszechnie używa się również do tego elektrycznej mątewki do spieniania mleka. Doskonale nada się też blender lub shaker. Chodzi o to, by nie powstały grudki matchy.
- Jogurt i zimną matchę mieszamy razem i dodajemy szczyptę soli oraz dwie łyżki wody różanej.
- Słodzimy łyżką cukru lub dwiema syropu trzcinowego, zdecydowanie łatwiej się rozpuszcza. Podajemy schłodzone z kostkami lodu. Smacznego!
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Kostki lodu z zieloną herbatą Matcha
Herbaciane kostki lodu można przygotować na wiele sposobów. Polecamy zrobić je z zielonej herbaty Matcha.[...]
sie
Czy herbata odwadnia? Sprawdź, co mówią najnowsze badania
Przeanalizowanie różnych badań, z różnych ośrodków badawczych doprowadza nas do jednej konkluzji. Herbata nawadnia w[...]
2 Comments
kwi
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis
Herbata w Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]
mar
Herbata Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor[...]
paź
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj
Historia picia herbaty
Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]
sie