ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Dopiero co pisałam o rozgrzewającej mocy herbat, kiedy to pogoda postanowiła spłatać figla i uraczyć nas wspaniałym słońcem i wysoką jak na tę porę roku temperaturą.  Jest to więc idealny moment, aby wrócić jeszcze do herbat świeżych i lekkich, a do nich zdecydowanie zalicza się wyjątkowa zielona herbata kokeicha.

Dlaczego Kokeicha to herbata wyjątkowa?

Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty. Pochodzi ona z Japonii oczywiście, uściślając z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.

Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane, a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.

To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.

Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak.  Jeśli chodzi o aromat, to moje najbliższe skojarzenie, to świeżo skoszona trawa taka jeszcze wilgotna.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha?

To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody o temperaturze 96 stopni C.  Wydawało by się, że jak na zieloną herbatę to za wysoka, jednak kiedy już zaparzymy Kokeiche jej smak upewni nas, że temperatura była jak najbardziej właściwa.

Kulinarne zastosowanie herbaty

Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne. Poleca się dodawać je do lodów,  jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza. Ja co prawda kulinarnego zastosowania jeszcze nie sprawdzałam, ale po zdegustowaniu herbaty, nie mogę się doczekać kiedy to uczynię.

Kokeicha. Herbata ala makaron
Kokeicha. Herbata ala makaron

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie

Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]

1 Comments

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]

Herbata czarna Earl Grey, jak parzyć Earl Grey, porady

Earl Grey to czarna herbata z dodatkiem olejku bergamotki. Można powiedzieć, że była to pierwsza[...]

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód –[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą

Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.